Легендата разказва, че когато Орфей загубил любимата си жена Евридика, заплакал и от сълзите му в Родопите се родило "възкръсващото" цвете, наричано още Орфеево цвете. Растението (Haberlea rhodopensis) е изумително устойчиво на суша - издържа месеци без вода и може да се възстанови от хербаризирано стъбло, след като се полива достатъчно. Защитеният растителен вид вирее само в Родопите и съществува от милиони години.

Интересът към цветето и неговите регенериращи свойства провокира Сара Кюркчиева да създаде българска козметика с марката Orpheus, която съдържа екстракт от уникалното растение, пише „Капитал“. Продуктите са готови миналата година, произвеждат се и се продават в САЩ, а "пиронът" е попадането им в селекция подаръци на американския Forbes и в класация на изданието за най-добрите антиейдж серуми на 2020, както и отличаването им с няколко международни награди.

Създаването на козметичната гама е финансирано от "Фикосота" на Красен и Жечко Кюркчиеви, но проектът се управлява от самостоятелен екип начело със Сара Кюркчиева. Марката е разработена с основен фокус САЩ, произвежда се в американска лаборатория и целият бизнес там минава през американското дружество на компанията - "Фикосота маркетинг Ню Йорк".

"2020 беше официалният дебют на марката и това е първата ни година на пазара. Генерирахме продажби за няколкостотин хиляди лева, макар и само за второто полугодие, а през 2021 с развитието на бизнеса очакваме те да надхвърлят 1 млн. лева", коментира за "Капитал" Сара Кюркчиева - инициатор, създател и управляващ бранда Orpheus.

Тя цитира и други числа, описващи възходящия тренд: "Само година след дебюта си на американския пазар, при това във време на пандемия, потребителите на Orpheus от САЩ са се увеличили повече от шест пъти, а лоялните клиенти - с около 20%. От началото на 2021 отчитаме 36% средномесечен ръст на общите продажби".

Българските потребители на марката също растат - през първото тримесечие на тази година те са над четири пъти повече в сравнение с октомври - декември на 2020. "България взема все по-голям дял от общите ни продажби и през януари - март наблюдаваме 18% средномесечен ръст на оборота. За този резултат допринесе и решението ни от тази година да направим доставките от САЩ (където се произвежда Orpheus) до България напълно безплатни и експресни", обяснява Кюркчиева.


От Уикипедия:

Родопският силивряк (Haberlea rhodopensis или Родопска хаберлея) е представител на семейство Силиврякови (Gesneriaceae). Това е балкански ендемит, защитен реликтен вид. Известен е със своята продължителна анабиотична сухоустойчивост, известно също като „възкръсващо растение“ или цветето на Орфей. Името „Орфеево цвете“ или „цветето на Орфей“ е заслужило, за което се разказва в една легенда, че там където са паднали капки кръв при разкъсване тялото на Орфей, е поникнало малко синьо-виолетово цвете. А друга легенда казва, че по местата, на които са капали сълзите на Орфей, плачейки за своята Евридика, е поникнало синьо-бяло цвете. Установено е, че орфеевото цвете е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години.

През 1835 г. когато Имре Фривалдски описва растението и го съобщава като ново за науката, за находището му отбелязва „Румелия, планината Родопи“. Година по-късно растението е открито в Стара планина.

Фривалдски го нарича Haberlea rhodopensis в чест на своя учител, унгарския ботаник Карл Хаберле и планината Родопи. Растението се среща по варовиковите скали в Ардинско, по поречието на река Арда, в района на Дяволския мост, както и около Ягодинската пещера.

Цветето родопски силивряк притежава изумителни свойства на устойчивост на суша и може от изсушеното му стебло за хербарий да се възстанови и да продължи да се развива, след като се полива с достатъчно вода. Издържа 30 месеца, може би и повече без живителната течност. Това свойство се нарича анабиотична сухоустойчивост и затова е наречено безсмъртниче, защото възкръсва за живот след толкова продължителен недостиг на вода. Силиврякът може да изпадне в състояние на анабиоза (мнима смърт), както през лятото, така и през зимата и да се съживи при достатъчно влага, светлина и топлина. Според преданията цветето родопски силивряк е било известно отпреди 3000 години на древните траки и е използвано за лечебни цели. То е слаб опиат и жреците в миналото са го изгаряли, за да дишат пушека му, с което изпадали в транс и правели своите предсказания. Той се използва като очистващо организма средство. Действието му е насочено към бъбреците, черният дроб, жлъчката, кръвоносните съдове, стомаха и мазнините. То се свързва и с божествената напитка амброзия, която според легендите дава дълголетие.

Родопският силивряк е включен в червената книга на България на защитените видове и е забранено от закона да се бере и изкоренява. Цветето притежава лечебни свойства да изчиства черния дроб, стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове, действа тонизиращо и подмладяващо. Чай от билката може да се пие веднъж на 5 години, защото е много силен. Химичният му състав не е много добре проучен, но се знае, че съдържа полифеноли в листата си, които са силни антиоксиданти. Билката съдържа уникални полезни вещества и затова в миналото са я използвали за лечение на шап по животните и рани.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I