След две седмици ще бъде разрешено влизането на туристи от балканските държави в Гърция с отрицателен бърз тест. Бързите тестове, които ще бъдат приети, са тези, които са взаимно одобрени от гръцките здравни власти и от компетентните органи на съответната държава.

Това обяви депутатът от Кавала Джанис Пашалидис, цитиран от медии в южната ни съседка.

Предложено е също така да бъдат публикувани на уебсайт списък с бързи тестове, одобрени от гръцките власти.

Джанис Пашалидис е запознал министъра на туризма Харис Теохарис със сериозния проблем, възникнал по отношение на задължението на туристите от балканските страни да показват молекулярен тест, като необходимо условие за влизане в страната.

Министърът на свой ред пък е заявил, че разходите за извършване на РCR са доста високи, особено за четиричленно семейство, достигайки до сумата от 320 евро.

Като се има предвид, че България не налага никакви условия за влизане на туристи на нейна територия, голям брой румънски туристи в крайна сметка избират да не посещават Гърция, а туристическите райони на България, което пък е с опустошителни последици за икономиката на Гърция.

Министърът е изслушал с голям интерес опасенията на хората в туристическия сектор, както и възможността за по-евтин вариант за преминаване на границата, който няма да действа като възпиращ фактор за туристите. Поради тази причина Теохарис е внесъл съответно предложение в комисията по инфекциозни болести за замяна на ПСР с бърз тест, което е и по-икономично решение.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I