От 27 декември 2020 година до 10 август 2021 г. в област Смолян  са направени 25 075 дози ваксини срещу COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Обхванати с поне 1 доза са 13 746 лица - 15,3% от населението над 18 г. Със завършен ваксинационен процес са 12 539 лица – 14%, при 20% за страната. 80% от ваксинираните са над 50г. възраст, а до 18г. - 2%.

Най-често поставяната ваксина е „Комирнати“ на „Пфайзер/Байонтек“ -  56,7 %, следвана от „АстраЗенека“ - 29% .

Няма съобщени тежки странични реакции след ваксиниране. Предимно са били болки в мястото на убождане и в ръката. По-често общо неразположение и бързопреходни симптоми на заболяването са регистрирани след втората доза.

Най-активно ваксини са поставяни през м. май, когато и броят на реимунизациите е най-висок. Върхов интерес към ваксинирането е проявен през м. април, след това започва спад  и задържане в месеците юни и юли.

Най-голям дял поставени ваксини има РЗИ Смолян - 16,65%. Активно са работили и имунизационните кабинети в МБАЛ Смолян, Златоград, Девин и МЦ Мадан.

От общопрактикуващите лекари най-активни са в Златоград и Неделино. С най- много обхванати пациенти е д-р Филипова от Златоград.

На първо място по брой поставени ваксини е община Златоград – 19% обхват от населението, следвана от Неделино – 18% и Чепеларе и Рудозем с 15,1%.

С най-нисък обхват са: общините Доспат - 5,5%, Девин – 8,4% и Мадан – 8,7%. Община Смолян е с обхват 14,4%, Борино -10,8%, а Баните -10,2%.

В началото на нова вълна заболявания от Ковид-19 хората, които не са преболедували е добре да се ваксинират, отбелязват от РЗИ. Особено важно е това за работещите в здравеопазването, образованието и социалните институции. Младите хора също следва да се ваксинират, тъй като напоследък 67% от новозаразените с Ковид -19 в областта са  на възраст до 50 г.

Жителите от региона могат да избират от четирите одобрени от ЕС ваксини и да се ваксинират във временните имунизационни кабинети във всяка община, при ОПЛ или в РЗИ-Смолян. Все още ситуацията е благоприятна за ваксиниране и изграждане на имунитет.

На 13 и 14 август т.г. в гр. Девин и на 14.08. в гр. Рудозем, по време на празниците на града, ще работят пунктове за ваксиниране на желаещите.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I