Следващото Народно събрание се очертава с шест партии като ДПС се нареждат последни, коалицията на Мая Манолова отпада, съобщават от „Алфа рисърч“ след проведено социологическо проучване между 4 и 10 октомври. А България върви към правителство на БСП с подкрепата на "партиите на протеста".

ГЕРБ се очертават първи с 23.1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите, анализира агенцията, която през годините не криеше симпатиите си към Бойко Борисов и ГЕРБ.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН извеждат партията от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов  (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС.

Няма сериозна статистическа вероятност към момента някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера.

ГЕРБ ще получи първи правото да състави правителство, но мандатът се очартава обречен. БСП, ПП, ДБ и ИТН най-вероятно ще съставят кабинет.

Президентската битка също се очертава като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал.

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I