Още по-труден и сложен става скромният живот на родопчани сред кучета и мечки. Както винаги обществото е разединено и по този въпрос. Ако имате търпение да изчетете коментарите в социалната мрежа „за“ и „против“ решаването на този проблем ще се изумите от обиди и псувни между участниците в дискусиите, но никой не предлага решение. Държавата също. И като е така, започва правосъдие в мрака, както се казва.

 

Убита мечка новина №1, а тормозът над стопаните…

 

Дебатите остро започнаха след като бе открита убитата мечка в смолянското село Арда. Най-странното е, че много по-малко информация се появи как мечката тормозеше хората в Арда, Горна Арда и Могилица, а колко много се изписа след като беше открита мъртва. Хората в тези села си отдъхнаха и се молят убиецът на мечката да не бъде открит, защото го чака затвор. Мечката е защитен вид и отстрелването й без разрешително се наказва строго.

Припомняме, че трупът на звяра бе намерен с рана в областта между гърдите и корема. Мъртвото животно е било в дере на около 50 м от последните къщи в Арда. Сформиран бе екип от Екоинспекцията, с представители на полицията и горското, за изясняване на обстоятелствата по случая, посочиха от РИОСВ.

Маркираната мечка е била с две малки мечета, които не са открити при огледа в района. В периода от началото на септември до убийството й в района на селата Арда, Горна Арда и Могилица са нанесени общо 8 щети върху селскостопанско имущество, като за 4 от тях е доказано – чрез сигналите на нашийника, че са извършени от тази мечка. При тях са убити четири крави и седем овце. Образувано е досъдебно производство по случая.

 

Нападенията не спират

 

Нападенията на мечки по животни не спират целогодишно, зачестяват и срещите им с хората. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Там е техният дом, казват природозащитниците по повод случая с туристите от Варна, които посещавайки Панорамната площадка в село Могилица, са имали среща с дивото животно. Добре, няма да ходим в гората, но как да се спасят хората в Арда, където мечката ходеше в центъра на селото и до домовете на хората? Наскоро и в село Писаница имаше мечка. Може би ще дойде време и до града ще стигнат. Няколко души сигнализираха, че на Стария стадион в Смолян през нощта са видели мечка до трибуните. През юни 2016 година мъж от Сивино, който се прехранвал с гъби, беше нападнат от мечка, която имала малки. Тя беше захапала ръката му и както казва пострадалият Панайот- заради малките ме нападна и те ме спасиха. Защото по време на борбата със звяра, малките са започнали да реват и майка им е оставила мъжа и е тръгнала към тях. 

 

Смъртен случай

 

Преди години мъж от Кутела загина от мечка. Беше му свалила скалпа, страшно беше, коментират хората, които са открили мъртвия мъж. Турист пък беше паднал от скала в района на Каньона на водопадите след като видял мечка. От години посягат и на животни, и на хората, защото са вече в селата и дори в крайните квартали на града.

Лесно се пише и коментира, ако не си се срещал със звяра, категорични са потърпевши. Нямаме държава, нямаме нищо, като е така сами ще търсим решение, няма да оставим хората да бъдат унищожени от нея. Жестоки са и с животните, разкъсват ги, страшна смърт. Това споделят потърпевши, чиито животни са били жертва на мечки. Според тях това е звяр и никой не знае как ще реагира при среща с човека.

Проблемът по всичко личи, че няма да се разреши и рискованото съжителство между мечка и човек ще продължава и ще се решава по нетрадиционни начини.

Други, не толкова опасни като мечката животни, които тормозят смолянчани, са кучетата.

 


Страхове в мрака заради челюсти

 

Проблемът с популацията e сериозен. „Страх ме е като се стъмни да се прибера заради кучетата“. Много често ще чуете тази реплика от хора, които се движат пеш и нямат автомобили. Продължава порочната практика обаче от други общини да се карат четириноги. В областния град животните се кастрират и им се  поставят ушни маркери „Гастролиращите" четироноги се различават от местните кучета по това, че цветът на ушните маркери е различен. Общината е задължена след като специалисти от ветеринарна амбулатория кастрират кучетата и им поставят ушни маркери, да бъдат заснети и да се върнат на същото място, откъдето са взети, поясняват от общината. От различните институции за защита на животните искали постоянно такива справки.

Приютът също ще реши временно проблема, категорични са специалистите.

 

Защитници псуват и проклинат

 

Проблемът са не толкова кучетата, колкото хората. Около блоковите пространства и кошовете за смет е пълно с храна, която е поставена за тях и не е изхвърлена в кошовете. При това положение те се събират, за да се хранят. Същите, които оставят храната, започват да подават сигнали, че по цяла нощ кучетата лаели, виели и нарушавали спокойствието им, а е страшно и когато си вървиш по улицата да срещнеш глутница. Когато оторизираните за тази дейност хора отиват да ги приберат, пак същите тези „природозащитници” започват да ги псуват и проклинат до девето коляно. Честа практика е да се изхвърлят домашни кучета, защото собствениците им не могат да се грижат за тях.

По-добре е да работиш с животни, отколкото с хора, обобщават тези, които се занимават с ограничаването популацията на четириногите.

Хората сме тези, които ги мачкаме с колите, тровим ги, изхвърляме ги от домовете си, храним ги, а после се оплакваме от тях. Когато пък потърсим помощ, връхлитаме със злоба върху специалистите, които трябва да свършат работата си. И най-важното виновни са всички други, но и тези, които демонстрират привидна любов към четириногите.

И така към трудното битово оцеляване на хората, свързано с високите цени на стоките, дългия отоплителен сезон от половин година, ковид пандемията, се прибавя и страхът от кучетата и мечките. Живеем във филм на ужасите, който се разиграва в реална обстановка, коментират родопчани.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I