Омикрон е по-заразен, но не и толкова опасен. Този вариант на Ковид-19 идва от държава, в която, според статистиката, 20 на сто от населението е с ХИВ. Мутацията е породена след сблъсък с компрометирана имунна защита. По този начин вирусът е оцелял в по-слаба форма.

Това е личното мнение на епидемиолога от Родопите д-р Сергей Сиденко, което лекарят от болницата в Смолян даде специално за „Родопи voice“. Той прогнозира, че до две седмици в региона и страната ще се наблюдава по-осезаем спад на заразените с Ковид-19 и на активните случаи.

„Тази вълна не е толкова интензивна, но бе два пъти по-продължителна. Към момента леко вървим надолу, но едва ли ще има рязък спад. Очаквам по-скоро докъм края на годината по-сериозно намаляване на случаите“, посочи д-р Сиденко.

Епидемиологът допълни, че ефект от ваксинацията може да се наблюдава след третата седмица след поставяне на втора игла и затова не може да се направи точна оценка към момента, предвид и факта, че едва в последните два месеца започна по-активна ваксинация. Според него има и голям брой безсимптомно изкарали коронавирус, които не фигурират в статистиката. Това пък от своя страна също предполага по-силния колективен отговор в обществото и намаляване на случаите.

Д-р Сиденко изрази очакванията си коронавирусът да придобие сезонен характер, както грипът, който „никога не е изчезвал“. „С налаганите мерки срещу разпространението на Ковид-19 всъщност бе потиснат грипът. Напълно е възможно през първите месеци на следващата година да имаме лека вълна от него“, допълни лекарят пред екип на „Родопи voice“.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I