Докато се сформираше и избираше правителство, Смолянска област се оказа отново във воден и снежен капан. „Вече изпитваме ужас като вали дъжд или сняг, защото следва бедствие – липса на ток, мобилни комуникации, пътища, а някои хора остават и без дом“, коментират родопчани. „Мръсен въздух, ама ако нямаш печка с дърва, как се стои дни без ток, да попитаме европейците дето ще ни оправят въздуха като се отопляваме на ток. Парен, каша духа“, категорични са хората.   

Пороите и последвалият снеговалеж нанесоха щети за милиони в областта. Частично бедствено положение бе обявено по обяд на 12 декември за цялата Смолянска област след заседание на Областния кризисен щаб. Преди това бедствено положение бе обявено за общините Рудозем, Неделино, Смолян, Девин и частично за общините Мадан и Борино. След обилните валежи във всички общини на областта имаше проблеми с пътищата, както от републиканската, така и от общинската мрежа. Без ток останаха 200 селища и махали. Къща на три етажа в смолянското село Стойките се срина до основи при пороите. За щастие нямаше жертви, защото къщата е нова, но е необитаема.

 

Откъснати

Най-много  пострада пътната инфраструктура в областта, особено републикански пътища – Девин – Кричим и Девин – Смолян, пътят Стойките – Пампорово, има сериозни пропадания в районите на Широка лъка и Стойките. В община Смолян село Мугла беше буквално откъснато, имаше и паднали мостове.

В община Неделино реката наводни пътя Неделино – Крайна, в района на бившата пресевна станция. На територията на цялата община имаше активирани свлачища, които се разчистваха от аварийни екипи.

През нощта на 11 срещу 12 декември преля река Арда в центъра на Рудозем, наводни се  трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община бе прекъснато. Водата не беше годна за пиене. Пропадна мост в района на с. Елховец.

В община Златоград за по-малко от 24 часа бяха отчетени  над 120 литра на кв. м дъжд. Реката излезе от коритото си в най-ниската си точка на града и заля пътното платно на републиканския път за Кърджали, който остана затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб, съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, изгради защитни диги. Има много свличания на земни маси на пътя за Ерма река.

В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната инфраструктура, прекъснат беше пътят за Мугла. Залят беше пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница. Сериозни пропадания има в селата Стойките и Широка лъка.

Природното бедствие съсипа девинското село Триград, известно като предпочитана  туристическа дестинация през зимата и лятото. Там се намира и митичната пещера Дяволското гърло, която е почти потопена и със съсипана инфраструктура.

 


Възстановяването – трудна мисия

 

Възстановителните дейности ще са изключителни трудни и опасни. Единственият път към Триград е пропаднал, прекъснат е и водопроводът. Алтернативни пътища няма. Хората от Триград и още четири села дни наред са без вода и ползват изворни чешми за битови нужди. Притеснени са, че тръбите ще им замръзнат по къщите и ще се спукат. Бяха и без ток.  Наводниха се  къщи и семейни хотели. Обстановката е изключително тежка. До Триград се ходи по обходен горски път. Снабдяват се със стоки от първа необходимост и лекарства и селата Кестен и Жребово, които се пренасят от ръка на ръка. Хората се молят да не се наложи с линейка да бъде транспортиран човек, че тогава ще стане страшно. Багерът, който засипваше критичен участък от пътя Тешел- Триград падна в реката и добре, че багеристът е скочил и се е спасил. Местната власт алармира, че не може да се справи сама без спешна помощ от държавата. Кметовете правят каквото е по силите им, местните хора също, но спешно трябва помощ и бързи и адекватни мерки. Започнала е подписка сред жителите на Триград и съседните села за цялостно решение на проблема с пътната инфраструктура, която ще бъде изпратена до всички компетентни държавни институции. За съжаление триградчани няма да могат да посрещнат гости и туристи за предстоящите празници заради щетите от бедствието, а това е основният поминък на хората.  

Поражения като цяло в Девинска община имаше по пътната инфраструктура, като най-опасен е участък на входа на града, тъй като реката беше подронила пътното платно и асфалтът висеше във въздуха.

В община Борино беше прекъснат пътят в Буйновското ждрело за селата Ягодина, Буйново и Кожари и пътя за село Барутин в община Доспат. Затруднено беше  движението и по пътя Девин – Доспат, Смолян – Чепеларе и пътя за чепеларското село Забърдо. В селото реката преля и наводни улици.

 


„Моля повторете къде се намира селото…“

 

Това е много кратка ретроспекция на щетите от поредното бедствие. И отново да се справят с него и да действат като на пожар, както се казва, бяха местните власти,  доброволци, пожарната  и местното население. Толкова бедствия минаха и няма адекватна държавна политика. Най-странното, че от ЕВН постоянно говорят за милиони левове вложени в инфраструктурата, а пак градове, села и махали останаха без ток с дни и часове. Никой няма да обезщети хората от липсата на електричество, но само ден, ако закъснееш със сметката, ще те изключат. Бедствията били форсмажорни обстоятелства. „Когато подавах сигнал по телефона на ЕВН, че в Турян нямаме ток, ме накараха да изслушам всички населени места, в които нямало ток, за да чуя дали вече е подаден сигнал. Не чух Турян и казвам на операторката – Турян го няма, а тя ми казва, моля  повторете селото и къде се намира“, съобщи мъж от селото, който се опитвал да разбере кога ще дойде светлото в Турян.

По-възрастното население в Родопите помни по над метър сняг и електричеството не е прекъсвало, а сега е шок и ужас при дъжд, сняг и вятър. 

Някои са категорични, че Бог ни наказвал.

 

Не ни наказва Бог,

 

ние сами се наказваме. Поголовна сеч на дървета, стара техника, никакъв контрол върху ЕРП-тата и състоянието на пътищата, които за пореден път прецакаха  хората. В Родопите трудно се живее, разпокъсани селища, само в община Смолян са 47. Но и там живеят хора и данъкоплатци, а не само да говорим за обезлюдяване. Всички политици говорят за специални политики към този край, но си остават само с приказките. В 21 век при обилен снеговалеж да останеш без ток и път постоянно е ужасно. Пак по –възрастното население не помни такива случаи в миналото, но тогава гората не беше изсечена, а будеше възхищение за всеки, който я погледне.    

Едва ли ще извлечем поуки от станалото. Имаме къса памет и забравяме бързо. Новото правителство обеща помощ. Ще я чакаме. А зимата едва сега започва, какво ли пак го чака обикновения човек, който освен собственото си оцеляване, трябва да мисли как да се спаси и от природата.        

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I