Седем семейства добиха 6 тона тютюн през миналата година в доспатското село Бръщен. Хора в пенсионна възраст, все още занимаващи се с една умираща култура за региона. Едни от последните производители. Половината от трудоспособното население в селото пък е зад граница, споделя кметът Кемал Бошнаков, цитиран от БТА.

Змиите имат по-хубав живот от нас“, изрича за 24smolian.com Расим Ахмед, тютюнджия от десетилетия. „То е на изчезване, обаче народът тук няма какво да работи. Аз лично имам 10 декара с тютюн. С трима души го обработваме, като аз през повечето време съм в София, по строителството“, обяснява Расим.

В отсъствието му, на нивата са жена му и дъщеря му. Помощ идва и от съседите. Разказва за къртовския труд, който очевидно не ги плаши.

„В най-интензивния период ставаш в 2:30 часа през нощта и се прибираш към 11 часа, за да хапнеш и да си починеш за 2-3 часа и пак продължаваш, до 20, 21, 22:30 ч. понякога“, твърди мъжът и добавя, че от всичко това често няма никаква печалба.

„Като тръгне с оран, сеене, разходите са около 5-6 000 лв. Накрая пак ти остават толкова пари. На ден идва 5 лв. надник“, казва родопчанинът Расим.

Доспатското село Црънча в миналото е произвеждало стотици тонове тютюн годишно. Днес обаче няма нито един производител.

Неколцина са тютюнопроизводителите в отделни села в Неделино, а тютюнът се превръща в екзотична култура, обяснява пред Телеграфната агенция кметът на общината Боян Кехайов. Според него проблемът е, че през годините на отлив от тютюнопроизводството, не е намерена алтернативна земеделска култура, която да осигури заетост за някогашните тютюнджии. Земеделските земи пустеят, а отделни фамилии се отправят в други райони на страната, за да отглеждат суровината при по-благоприятни условия и по-ниска себестойност.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I