Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. След разговора им беше заявено, че Министерският съвет ще стане контактна точка за диалог с Европейската прокуратура. Създаването на такава структура към българското правителство беше оценено високо от Лаура Кьовеши. Тя го определи като „ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, а такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение“.

Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята обвинител номер едно на Евросъюза.

Кьовеши подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Обяви, че институцията е получила от нашата страна рекорден брой жалби. В момента текат разследвания по 120 сигнала. Те засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след ковид.

„Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, заяви още Кьовеши.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I