24smolian.com/Общество

Пенсиите в София са с около 25% по-високи от средната пенсия за страната, показват данни на НОИ, цитирани от „Труд“. Но с изплащаните ковид добавки разликата между столицата и останалите гладове става по-малка, защото добавката е една и съща за всички пенсионери.

Средната пенсия за София-град заедно с ковид добавката през миналата година е била 650 лв., при положение, че средната обща сума на пенсия и добавка за страната е била 536,71 лв. Така столичани реално са взимали с над 21% повече от средния размер на изплащаните суми на пенсионерите. Във всички останали области на страната средните пенсии са под 600 лв.

На второ място след София-град по размер на пенсиите се нарежда област Бургас, където заедно с добавките са взимали средно по 599,81 лв., показват данните на НОИ за миналата година. Веднага след това е Перник със средна обща сума на пенсии и добавки 591,15 лв. Топ 5 на областите с най-високи пенсии се допълва от Варна и Стара Загора, които са с много близък резултат. Във Варна средната сума за пенсионер е 568,61 лв., а в Стара Загора - 566,69 лв.

Само в 16 от общо 28 области в страната пенсиите и добавките към тях са над 500 лв., показват последните налични данни на НОИ. В тази група влизат и Кюстендил (562 лв.), София-област (552 лв.), Пловдив (525 лв.), Враца (529 лв.), Смолян (524 лв.), Хасково (521 лв.), Ямбол (520 лв.), Габрово (509 лв.), Велико Търново (505 лв.), Русе (505 лв.), Сливен (503 лева).

Най-малки пенсии и добавки са взимали в Разград и Кърджали - средно по 440 лв.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I