Демографска криза, застаряване, празници

При тази чудовищна инфлация за възрастните хора е много трудно. Почти няма блок в Смолян или къща, в които да не са останали сами да живеят стари хора. Те са загубили половинките си, а децата им са в чужбина или в други градове в страната. В селата е същото. В двуетажна или триетажна къща живее един човек. Демографските тенденции сочат, че този процес на застаряване на населението ще продължава с още по-бързи темпове. За тези хора животът е много труден особено зимата, когато сметките за ток или друго отопление са огромни и непосилни за тях. Тези, които имат проблеми с придвижването, се страхуват да излизат навън, когато има сняг и лед. Като се пооправи времето са навън само, за да си вземат пенсията и да си платят сметките. Посещават хиперверигите, за да си купят нещо на по-ниски цени.

 

Патронажна грижа за 350 души

 

Тези, които не могат да се придвижат, разчитат на съседи за пазаруване, плащане на сметки и други битови потребности. Улеснява ги и проектът Патронажна грижа, по който им се доставя топъл обяд и има назначени хора, които пазаруват и купуват лекарства. Над 350  души от Смолян и по-големите села ползват услугите на Патронажната грижа.

По принцип родопчанинът се грижи за възрастните си родители. Единици прибягват до старчески домове. Хората така са възпитани да не оставят без грижа болните си и стари близки. Доста им е трудно, защото работят, но намират варианти. Докато са на работа плащат на някоя жена да се грижи за тях, а като се върнат поемат отново грижите. Прави впечатление, че и съседи, и роднини също се включват в този процес.

 

Старчески дом?

 

„Двамата ми родители са много възрастни и са на легло, но и през ум не ми е минавало да ги дам в старчески дом. Те са ме създали, грижили са се за мен, лишавали са се, а сега аз като трябва да им се отблагодаря за всичко, да ги оставя? Никога. Ще си ги гледам, пък Господ колкото живот им е отредил“, коментира 53-годишен смолянчанин. Той допълва, че среща разбиране от работодателя си, защото понякога по-късно идва в службата. Когато е на работа, съседите наглеждат родителите му. Подобни случаи са често срещани и всеки помага с каквото може. Наскоро възрастна жена е загубила единствената си дъщеря. Нейни роднини от смолянско село са я прибрали да се грижат за нея.

Сред ценностите на родопчани е  грижата към родителите им.       

 

Как се посрещат празници

 

Тъй като наближават светлите великденски празници попитахме няколко пенсионери как ще посрещнат Христовото Възкресение.  „С добавката от 70 лв. си помогнах, за да си платя мартенския ток. Ще си боядисам 10 яйца, а козунак няма да вземам, агнешко също. Днес гледах, че козунаците са по 3,50 лв. - 4 лв. и то малките. Агнешко не съм виждала, но килограм ще е към 30 лв. Мислих, че поне ще хапна курбан за Гергьовден, но се пада в петък, 6 май, и ще бъде постна трапезата, църквата спазва постите,“ коментира 74-годишна смолянчанка.

„Децата ми изпратиха пари, те работят в Германия. Ще си купя готово агнешко, сготвено. То не може Великден без месо, яйца и зелена салата“, посочи 82-годишен мъж.

 


Да разделим кората с яйца

 

„С една съседка ще си разделим една кора яйца. По 15 ще ни се паднат, те са от производител в Смолян и цената на едното яйце е 25 стотинки. Ще си вземем и едно печено пиле, като и него ще си разделим. И по един козунак малък ще си вземем и ще празнуваме заедно. И двете сме вдовици и децата са ни в чужбина. Ще отидем и на църква и ще си изкараме хубаво“, споделя  възрастна смолянчанка.    

„Защо повечето хора само с плюскане свързват празниците. Не е важно какво толкова ще ядем и какви яйца ще боядисаме. Важно е да посрещнем Господ в сърцата си, а неговото възкресение ни дава надежда, че душата ни е безсмъртна и не всичко приключва със земния ни живот“, коментира темата друг възрастен събеседник.

Много пенсионери ще празнуват в пенсионерски клубове. Там играят карти, табла, разговарят и пият евтина ракия. Жените пък правят баници, пататници, ще боядисат и яйца. Всеки ще донесе по нещо за хапване, ще слушат музика и ще празнуват.

Не само възрастните хора ще свият потреблението си за Великден. Доста и от работещите казват, че ще го карат много скромно.

Смолянска област продължава с бързи темпове да  обезлюдява, остават възрастните хора, които въпреки трудностите оцеляват с цената на много лишения. Интересно е сегашните 50-60-годишни като остареят кой ще се грижи за тях?!

Николай Михайлов, 24smolian.com

 



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I