24smolian.com/Общество

Общо 35 украински бежанци са поискали работа в Родопите. 10 от тях вече са част от персонала в хотели и ресторанти в Кърджали, установи проверка на екипа ни.

15 други бежанци са заявили в Бюрото по труда в града край Арда, че желаят да бъдат наети. Около десетина украинци пък са назначени в Смолян.

190 бежанци са били регистрирани в Кърджалийско, сочат последните данни на отдел „Миграция“ в Областната дирекция на МВР. 106 пък са поискали временна закрила. Именно последните имат право на трудови правоотношения.

17-годишно момче от Украйна, пристигнало със семейството си след началото на конфликта в родината му, е пожелало да работи в Кърджали. Желанието на ученика е да бъде нает в хотел в областния град.

Част от бежанците работят дистанционно към компании в Украйна, посочиха за екипа ни експерти. Други пък са със сериозна квалификация, но пътят за легализиране на документите е сложен и те трябва да се задоволят с неквалифициран труд, посочиха още експерти.

288 са регистрираните бежанци в Смолянско, сочат последните данни. 252-ма граждани на Украйна са поискали временна закрила.

На снимката: На границата, едни от първите, пристигнали в Родопите


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I