24smolian.com/Общество

Родопчани настръхнаха в социалните мрежи след призива всеки да дари по една своя заплата за закупуване на боеприпаси за Украйна. След това пък дойде и новината, че Газпром ни спира доставката на газ и за всеки е ясно, че цените ще летят още нагоре. Хората са по-отчаяни. Не може български министър-председател да иска най-бедните граждани в ЕС да даряват пари на чуждо правителство. В същото време от години почти нищо не е правено за българските деца, майки, хора в неравностойно положение, възрастни хора, а в момента се поставя темата за оръжия на фона на всички родни проблеми. Последва и неминуемото сравнение-обикновиният нашенец получава 800 лева, заплатата на премиера е 8704 лева. В тези пари влизат един, два или три кредита, сметки за ток, телефон, вода и издръжка и др.

 

Борбата за живот

 И докато върви темата за оръжията, смолянчани са се обединили около благотворителната кауза да помогнат с колкото могат на едно наше дете-Даниела. Дотам ни докараха всички управляващи досега, да събираме средства за лечение на българските деца, защото майките  и бащите им няма как да платят за здравето на своите деца. И ако не предприемат нещо, трябва да гледат как рожбите им губят битката... Страшно е, само като си помисли всеки човек до какво положение са доведени горките родители.  Затова и хората коментират, че ще дадат средства за лечението на едно наше българско дете, защото явно държавници не осъзнават каква бедна държава управляват.

Родопчанинът е състрадателен по душа и от сърце се включва да помага на хората в беда. Макар и тежко, и трудно да живее, той ще отдели от залъка си за всяка благородна кауза. Но капка по капка прави вир, са казали хората. Животът в планината е суров и всички са свикнали да си помагат един на друг. Не обичат и да се хвалят и са  убедени, че трябва да помагат, защото това е благородно и човешко.

 

Постоянно се правят акции

  за събиране на средства за лечение на дечица, събират се и капачки за кувьози и линейки. Най-активно се включват учениците, които подготвят благотворителни базари, където продават изработените от тях символи за големи празници. Прави впечатление, че почти всеки втори споделя постове за дечица, които се нуждаят от средства за лечение.

Почти във всички магазини в Смолян има поставени кутии за дарения в помощ на болни хора и семейства в тежко положение. Хората помагат с каквото и колкото могат. А когато се даде по-широка гласност, помощ идва и от други градове на страната.

Въпреки всички житейски трудности, доброто, милосърдието и съпричастността  не умират. Родопчани са запазили тези най-големи човешки ценности и ги предават и на децата си. Помага се не само преди големи празници, а постоянно, когато някой е в беда, защото ако си дал, не си живял напразно. 

 


И още ако не си помогнем сами, няма кой да ни помогне.

 В Смолян клошарите не са много, те ходят предимно вечер да търсят по контейнерите храна и други изхвърлени ненужни вещи. Един от тях казва, че вече в тях трудно се намира храна в сравнение с преди месеци. „Има много боклук, но за нищо не става. Има много обелки от картофи. По-съобразителните хора оставят хляб за животните, но не в контейнерите, а в близост до тях и понякога го вземам аз. Котките и кучетата не го ядат. Хората в Смолян се грижат за тях, личи си, защото ако са истински гладни, ще ядат и хляб“, казва клошарят и продължава да рови в боклуците.

„Как да си даря заплатата като преди да съм я взела вече е свършила. Как да обясня на банката, че няма да има вноска този месец, защото някой искал да дарим заплатата си за Украйна. Енергото и те ще ми дръпнат шалтера, ако не си платя тока и вече за ядене каквото остане. Някои хора живеят в друг свят, в който сметки не съществуват. А и на всичкото отгоре искат тези пари да отидат за оръжие, не за хуманитарна помощ. Но народът търпи, затова е на това дередже“, коментира ядосана смолянчанка.

 

Разруха, нищета, отчаяние и мизерия.

 Никога няма да се оправи тази държава. Който и да го спусна този план за  опростачването на нацията ни, постигна резултат. Плюене в социалните мрежи и „показване на мускули“ само там, а като се събудят сутрин се чудят откъде да вземат  пари, които ги нямат за храна, ток, заеми. И на този фон един призив да се даде и това, което не достига. Наглост, безочие и арогантност, но както е казал Радой Ралин – търпи народът наш, той има петстотин годишен стаж.            

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

- Вече и в контейнерите трудно се намира храна

-Смолянчани се обединиха около благотворителната кауза да помогнат на Даниелка

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I