24smolian.com/Общество/Регион

Между 3 и 5 хиляди лева излиза музиката за сватба или къна в кърджалийския кв. „Боровец“. Всеки ден пък се устройват по 4-5 „ритуала“ на открито, разкриват за „Родопи voice“ жители на квартала.

„Ако е в ресторант, една сватба излиза над 20 000 лева, но на открито е друго. Най-голям е масрафът за музикантите. Без тях нищо не става. Почти на всяка сватба или къна идват известни кларинетисти“, споделят още местни жители.

Огромен процент от населението на „Боровец“ живее и работи в страни от Западна Европа. Пре лятото обаче всички се връщат, започва сезонът на венчавките.

Най-силно е през уикендите. Бивш музикант, свирил в орекстъра на Иво Папазов-Ибряма стяга сватба за внука си. По този повод от Бурса е поканен известен кларинетист. Хонорарът, който ще получи, е 5 000 евро, казват запознати.

Припомняме, че Кърджали е в челото по брой бракове на глава от населението. Две трети от тях обаче са сключени зад граница, а после пресъставени в Общинската администрация. Броят на сватбите обаче е в пъти по-висок.

Заради лятното веселие в „Боровец“ пък през годините бяха пускани редица жалби от страна на жители на съседния квартал „Байкал“, именно заради шума.

Смолян пък далеч отстъпва по брой бракове на Кърджали. 253 са скрепените съюзи в рамките на година за цялата област, докато само в града край Арда са около 1000.

С най-много бракове на 1 000 души от населението е община Златоград (3.5‰), следвана от община Мадан.

На снимката: Малко преди старта…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I