24smolian.com/Общество/Регион

71 проверки на наетите лица по различни програми извършиха от началото на юли служителите на Бюрото по труда в Смолян. В контролната дейност са включени няколко екипа от експерти, като вече са проверени десетки лица на територията на общините Рудозем, Смолян, Чепеларе и Баните. На този етап не са констатирани нарушения, но тематичните проверки продължават, информира директорът на Бюрото по труда в Смолян Рабие Кьосева. Проверяват се лица, които са наети по Регионалната програма за заетост, по проект „Заетост за теб“, Националната програма за осигуряване на заетост на младежи в областта на културата, Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, както и провежданите обучения в Смолян и Рудозем.

Паралелно с проверките, директорът на Бюрото по труда в Смолян проведе и редица работни срещи с кметовете на общините Чепеларе и Баните, Боран Хаджиев и Павлин Белчев, с председателя Общински съвет – Баните Севдалин Хашъмов, с кмета на с. Виево Венко Палачев и представители на работодателите. На тях бяха обсъдени проблемите свързани в  сферата на заетостта,  на които съвместно да се  намерят решения, като бе изразено и взаимно задоволство от доброто сътрудничество и  взаимодействие между различните институции.


В началото на лятото по Регионалната програма по заетост, в областта бяха ангажирани 369 души. Те в продължение на близо шест месеца са наети в различните сектори. В община Смолян нова работа се откри за 38 души, в Областна администрация - 30, в Чепеларе, Баните и Рудозем назначените са между 26 и 35 човека.

„Искам да подчертая, че за първи път по тази програма се възползват частните работодатели, а средствата отпуснати от правителството са три пъти повече. Обхванати са всички общини на територията на областта. Хората са наети в различни направления - озеленители, поддръжка на пътна инфраструктура, охранители, хигиенисти, поддръжка на градски паркове, детски площадки и др.“, коментира Рабие Кьосева.

Проверките продължават по различните населени места, като те се правят на разкритите  от работодателите работни места и се следи за спазване на задълженията на наетите лица.

Проект „Заетост за теб“ е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., а всички останали са по Национален план за действие по заетостта през 2022 г.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I