24smolian.com/Общество/Регион

Печелим от туризъм? Глупости. Печелим от камъни.

Това твърдят за колегите от 24rodopi.com туроператори. Нашенци обикалят и събират полускъпоценни камъни из региона, в последно време край Вишеград. После ги пускат по обяви в интернет, а на купувачите пращат с куриерски фирми. Кърджали пък е регион, богат на камъни.

Бизнесът е доходоносен, споделя търсач на скъпоценности. Самите туристи от години правят същото.

200 лева се превръщат в 2000 евро. Че и нагоре. Бизнесът в Родопите вдига летви, достига висини.

Както вече писахме преди време, туристи от Западна Европа идват за „камък-туризъм” из планината на Орфей. Пенсионери от Германия, Холандия, Белгия търсят кристали в Родопите. Купуват ги евтино от наши миньори, а след това препродават в родните си страни с огромна надценка. Това споделят туроператори в региона, за които денят започва с „Гутен даг” и завършва с „Гуд найт”.

„Остават при нас за от 3 до 5 дни. Но не можем да ги видим. С автобуси обикалят региона. На Перперикон са за снимки за социалните мрежи, а после в Мадан-за джоба. Търсят камъни, кристали. Струват страшно много в техните страни. Един, Ханс му беше името, казваше така: Тук ще го купя за 200 лева, у дома, минимум, ще го продам за 2000 евро. Може и за 5000”, разкрива собственик на хотел в Източните Родопи. По думите му, виждал е туристи-пенсионери от Западна Европа, да се връщат с пълни чанти с кристали. Някои дори ги криели в гащите си, страхувайки се, че това е подсъдимо тук.

„Преди 30 години баща ми ми подари уникален кристал със зелен оттенък. Пазихме го като очите си, докато в най-тежката зима на прехода, тази на 1997 г., свършихме парите. Предложихме тук-там семейната ценност и се оказа, че нейната цена е 3000 лв. сегашни пари. Веднага го продадохме и карахме с парите цяла година", спомня си Стайко, който е навъртял в „Горубсо" 15 години. Мъжът посочва, че тогава е продал и единият от двата си апартамента за сумата от 5000 лв.

Кристали има в почти всяка къща, като някои се предават като ценно имане от поколение на поколение. Въпреки, че нямат стойност, както златото и диамантите, формата, цветовете и наличието на определени химически елементи в тях ги правят много скъпи за притежателите им.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I