24smolian.com/Общество/Регион

Областната администрация в Смолян обявява "горещ" телефон - 0878965688, за сигнали и запитвания от граждани относно снабдяването с дърва за огрев.

Областният управител Стефан Сабрутев заяви, че лично ще се постарае нито един жител на областта да не остане  без дърва за зимата. Той призова жителите, които имат подобни проблеми, да сигнализират на открития „горещ“ телефон в Областна администрация-Смолян. Той ще бъде активен във времето от 09.00 до 17,30 ч., всеки работен ден.

Стефан Сабрутев съобщи, че е инициирал среща с ръководството на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП), горските стопанства в областта и общините, за разрешаване на проблема с недостига на дърва за местното население.

Според Сабрутев, хората са били подведени от популистки обещания преди месеци, че ще им бъдат осигурени евтини дърва за огрев.  „Идеите на бившия министър на МЗХ Иван Иванов и на вицепремиерът Корнелия Нинова са добри идеи, но са неприложими“, каза на пресконференция пред журналисти днес областният управител на Смолян.

Той посочи, че на територията на областта не е открит нито един от предвидените складове, от които населението да се снабдява с дърва на държавни цени. Подобен склад за дървесина има само в община Доспат, който съществува отпреди години.

От отчета на ЮЦДП-Смолян става ясно, че от предвидени 111 784 кубика дърва за огрев, към момента на територията на Смолянска област, са предоставени 36 221 кубика. Това е едва  32% от необходимото количество. Изпълнението по стопанства е различно- от 10% най-нисък процент, до  най-висок- 62%  в Широка лъка.

По думите на Сабрутев, проблемите са свързани основно с осигуряването на необходимите количества дърва за огрев, са свързани с липсата на работна ръка за дърводобив, на специализирана техника за извозване, както и с пазарните условия.

Задоволяването на нуждите на хората от дърва става по двата начина-предоставяне на дърва на корен, където цените са си старите -5 лв. за кубик иглолистни дърва и 12 лв. за кубик широколистни дърва. Дървесината на склад  е на цени-за иглолистните –от 24 до 27 лв. , за широколистните от 36 до 43,20 лв. Търсенето обаче е голямо. През 2020г. за същия период са издадени 19 000 кубика, а сега предвиденото количество е 36 000 кубика.

Областният управител на Смолян, съгласувано с ръководството на ЮЦДП-Смолян, смята да  направи предложения до министъра на МЗХ за по-бързото справяне с проблема. Първото важно нещо е, съвместно с общините, да бъдат изготвени реалистични списъци и графици  за осигуряване на дърва за населението, за да не се получава дублиране.

Стефан Сабрутев каза, че ще настоява пред земеделския министър да се промени или отмени заповедта, с която през миналата година се забраняват сечта  в 100-годишните гори. По думите на Сабрутев, това е довело до недостиг на дървесина, а след това рязко повишаване на цената, което рефлектира и върху стойностите на дървата за огрев.   Другото предложение на областния управител е свързано с отмяна на указания на МОСВ, които въвеждат по-сложни процедури за сечи в земеделски земи, които са се самозалесили. Това допълнително затруднява финансово хората, които притежават такива земи.

Областният управител на Смолян представи накратко пред журналистите и приоритетите, по които ще работи през следващите месеци до назначаването на редовно правителство.

„Основната ми задача, която ми е поставена от министър-председателя Гълъб Донев, на когото благодаря за доверието към мен, е организирането и провеждането на  справедливи, честни  и прозрачни избори. Такива, каквито смятам, че са били  и последните два, които съм организирал“, каза Стефан Сабрутев. На дневен ред са осигуряването на дърва за огрев на населението от област Смолян, както ремонтите по пътищата, които трябва да бъдат приключени и зазимени подходящо до началото на зимния сезон, за да няма проблем с пътуването зимата.

„Следващият приоритет  е зимното поддържане. Следващото правителство ще трябва да има подготвени договори за зимно поддържане, това за  нашата област е много важно. Спомням си, че миналата година на 1 ноември, в последния момент бе подписан анекса към договора  за пътно поддържане. Имаше известно напрежение и готовността на фирмата не беше много добра. Тази година, със съдействието на АПИ, ще настояваме  да бъдат подготвени по-рано и да има спокойствие“, допълни още Сабрутев.

„Ще се постарая през месеците, в които съм областен управител да съм близо до хората и да информираме държавата и съответните министерства за техните проблеми, защото аз си мисля, че това е един проблем, който през последните седем години се изтърва. Информацията за проблемите на хората не стигаха до централната власт“, допълни още той.

Не на последно място е и подготовката за новата учебна година, както и състоянието на противоепидемичната обстановка в област Смолян.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I