24smolian.com/Общество/Регион

Ниска раждаемост, застаряване на населението и миграция-вътрешна и външна, е фактор, обуславящ тежката демографска картина в Родопите.

С 209 са по-малко учениците в региона, установи проверка на „Родопи voice“ след анализ на данните от регионалните управления на образованието, направени след първия звънец.

Огромна част от тях са напуснали образователната система заради миграция на родителите си.

Със 150 са по-малко учениците в Смолянско. Около 27 от тях вече са със статут „Напуснали страната“. Останалите пък са заминали със семействата си в други региони, отчитат пред екипа ни от РУО.

8610 са учениците в Смолянско, първолаците са 616.

59 ученици са отпаднали от системата на средното образование в Кърджалийско, посочиха пред екипа ни от Регионалното управление на образованието. Част от тях са се преместили в други области на страната, други са зад граница със семействата си.

13 666 е общият броя на учениците в област Кърджали. Първолаците през настоящата учебна година са малко под 1000.

Десетки хиляди нашенци заминават в чужбина в рамките на година. Около 15 на сто от тях са деца от 0 до 19 години, отчитат от статистиката. Най-голям брой хора, напускащи страната, пък е във възрастовата група от 25 до 49 години.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I