Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

България е във вихъра на катастрофата. Но това е най-строго пазената „тайна“ в новинарските емисии. Нац.телевизиите разчитат на „ергени“  и „капки“, но не и на истината, която брутално захвърля в бездната всеки нашенец. Докато и те не полетят в безтегловност в нея, погълнати от последната хапка на подареното парче хляб.

Тотална разруха и немощ. Във всички сектори.

Един пример.

 

„Ликвидираха ме!“

 

Имал 31 крави. Кандидатствал за пари от т.нар. Европа. Дали му на завалията 6500 лева.

Години по-късно си ги искат.

Стопанството било ликвидирано. Пък той искал пари, пък те подписвали анекси към договора с животновъда, като че ли не знаели какво се случва.

Общината измислила някакви наредби за брой говеда във фермата-съкратил ги на 3. Не му давали пасища и мери, пращали му проверки.

Фермерът изнемогва, а накрая и Фонд „Земеделие“ го съди, че поискал помощ.

Какво тук значи някаква си личност?!

„10 лева да стане литър мляко, 20 лева едно яйце, та да видите какво патим ние!“, казва ядосан производител от Родопите.

Не мислите ли, че е прав?

Тотална ликвидация на най-българското. И това е земеделието. Не чушкопекът. Той е функция на този размах на селското стопанство, който имаше преди 30 години.

Сега са великите чужди вериги, които не ви бръснат за живи. Едно и също в Германия и България струва в пъти разлика. А една и съща верига.

Европейска справедливост, се нарича.

 

Масово затъпяване

 

Образование, в което са най-важни изпълненията на различни европроекти. Резултатите от изпитите-трагични.

Ние сме на първо място, ние на второ, може да чуете след всичките видове матури.

Тотал-всички тотално зле.

Един от стълбовете на националната сигурност е разрушен.

„Дай да ти уча децата, че да видиш колко бързо ще те покоря“.

Перифраза на една китайска мъдрост.

Вече позволихме това да се случи. НПО, проектчета, скоро и пола ще искат да си сменят.

Пример. Фактчекър води лекция на ученици за пропаганда и дезинформация в една извъншколска форма на обучение.

Знаете ли какво е фактчекър? Този, който определя какво е истина и какво не в социалните мрежи. И основен доносник за блокиране на профили.

И той ви учи децата на истина. Но неговата. Пардон, на господарите му.

Внимавайте къде записвате децата си на извънкласно обучение. Пък било то школи, работилници и прочие малоумщини, където едни хора ще правят проектчета с чуждо финансиране.

Но на гърба на децата ви. Затова и всички накрая позират заедно за снимки с логата на фондацията-донор. За да получат кинтите.

А децата вече с пропагандирани мозъци. Определящи истината спрямо проекта.

Зомбита.

 


Всички мразят истината

 

Няма по-мразено нещо от истината. Хората я ненавиждат. Обичат да живеят в лъжата на своите химери. В тях те са господарите, качени на лъскавите тенекии на четири колела, от чиито стъкла животът е по-друг. Не, все същият си е. Със същите боклуци, лайна и плюнки след слизането от колата.

Те мразят всеки, който пропука дори частица от тяхното розово битие. Докато сами не пропаднат в него. Или осъзнаят, че вече летят в пропастта на реалността.

Тежко е да бъдеш истински в живот, изтъкан от неправди и самозаслепяване.

Това на мен няма да ми се случи, е залъгването на обречения.

В момента, в който тази мисъл премине през главата, всичко, трябва да ви е ясно, е свършило.

И сте загубили.

Всичко.

Защото точната оценка е толкова важна, колкото всяка глътка въздух.

Но няма смисъл от просветляване.

Истината е омразна.

Но тя, все пак, един ден излиза. Дори изпод тон говна.

 


Строим бъдещето!

 

Родопите намаляват със зверски темпове. Неумолими, черни, гнусни.

В планината остават старците. Младите напускат.

Въпреки това не спира да се строи. „А щом се строи, всичко се развива“. Това нескопосано определение за живота в областен град бе изречено официално от обществено лице. Припознаващо урбанистичния просперитет с бетон.

Населението намалява, но сградите се увеличават. Енигма.

Това е бъдещето-призрачните блокове.

 

„Имам четири апартамента!“

 

Мечтата на селяка. Не отруденият човек от село, а този, в който колибарството и манталитетът на колибите са в ДНК-то.

„Имам четири апартамента. За мен, жена ми, детето и майка ми. Сега пак заминавам, че трябва да ги обзавеждам. Кога ще живея в тях? Може и да не стигна дотам“, изрича един човек от Родопите. Мъж недостигнал още 40 години. Трудещ се на Запад. Съпругата му и детето сами у дома. Пардон, в домовете. Защото има четири.

Той ще блъска до последен дъх за нещо, в което не е сигурно дали ще живее.

 

Инвеститорът

 

„На такива разчитаме. Затова се строи толкова много. Хората намаляват, но жилищата растат прогресивно. Не ни пука, ако трябва ще строим върху покриви на съществуващи блокове. Пара да пада. Селяните купуват, ама купуват. Това е смисълът на живота за тях. Севдалин имал три апартамента, Фикрет ще има четири. Хасан строи 3-етажна къща, Иван ще направи 4-етажна. Съревнование на комплексарщината. На мен не ми дреме. Взех земя, ще строя. Как да можеше, небостъргач ще направя, с 2000 апартамента, всичките ще ги изкупят. Защото са комплексари. Аз самият живея в прекрасна 2-етажна къща в едно село. Далеч от шума и простотията. Имам басейн в двора, сауна, джакузи. Всичко благодарение на подобни ненаситни гастарбайтери от селата, които искат да живеят в градовете“.

Откровение на няколко ракии от страна на строителен предприемач от Родопите.

Не се чудете защо?

Защото има купувачи. Затова ни зелена площ ще видите, ни въздух.

Строежи навсякъде.

Детски площадки? Защо-децата се раждат зад граница. Браковете се сключват в чужбина. Но у дома-поне два апартамента. На зелено, на червено-да има!

На снимките:

-Крави

-Жена на село катери дърво, за да бере круши

-Хлапета в града позират с канабис


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I