24smolian.com/Общество

31 години болки и страдания, прикован на инвалидна количка, редица дела и… най-накрая параолимпиецът Мустафа Юсеинов успя да осъди „Горубсо-Мадан“ след тежката злополука, оставила го инвалид.

„Железният“ маданчанин поиска обезщетение от 500 000 лева. Исковете му биваха отхвърляни през годините, но при последното дело Окръжният съд в Смолян реши: минното дружество ще трябва да плати на родопчанина 100 000 лева обезщетение за всички болки и страдания, както и 50 960 лева за разходите му за лечение в болница „Медикал Парк Гозтепе“ в Истанбул.

Искът бе заведен заради инцидента преди 31 години, който прикова Мустафа за инвалидна количка.

Родопчанинът е обездвижен от кръста надолу след произшествие в рудника през 1992 година. След няколко дела тогава, той за пръв и последен път получава обезщетение за трудовата злополука. Мустафа Юсеинов е диагностициран с гръбначно-мозъчна травма с пълно обездвижване на долните крайници; нарушена функция на тазовите резервоари - уриниране и дефекация; нарушена сексуална функция; трайно нарушена функция на тазовите разервоари, което предизвиква хронична уроинфекция, водеща до бъбречна недостатъчност.

„Описаните усложнения са констатирани и налични след последното присъждане на обезщетение за неимуществени вреди през 1993 г.и в никакъв случай тогава присъдената сума не е достатъчна да компенсира болките и страданията, които търпи и продължава да търпи ищеца, т.е. налице е промяна на обстоятелствата“, бе посочено в мотивите за иска от страна на родопчанина.

Поради усложненото общо здравословно състояние на мъжа са правени множество изследвания, проведени са лечения и манипулации, необходимо е било и извършване на допълнителни такива в Република Турция. „Констатацията „постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота“ се прави за първи път и очевидно очертава общото му състояние като далеч по-тежко от описаното в решението на ВКС от 1993 година“, бе посочено на последното заседание.

52-годишният мъж има множество медали от параолимпийски игри. Той е световен шампион в хвърлянето на копие от 2015 г.

Решението на съда в Смолян може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I