Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

Наближават абитурентските балове и суетнята около тях. По същото това време все се водят спорове да ги има или да ги няма. Естествено, че натежават първото мнение. Хубава или лоша традицията да се правят балове и богата софра около тях се спазва. Присъствайки на такива тържества имаш чувството, че си на сватба. Цялата рода се е събрала отблизо и далеч, а обикновено абитуриента го няма. В един спор в социалната мрежа защо не се празнува така като завършиш висше образование, университетски преподавател отговаря, че не всички успяват да го сторят за разлика от средното.

 

Бал за пред съседи и близки

 

Всичката суетня около баловете я правят повече родителите. Ще чуете реплики от рода: „Едно дете имам, ще направя всичко каквото трябва тази вечер да е специална и заем ще взема, а не искам съседи и близки да ме обсъждат, че един бал не мога да направя“.

„Що се отнася до балните тоалети - ами това е нашенска простотия - дайте да се изхвърлим, ако трябва и в заеми ще потънем, ама да накиприм детето. Може и по-скромно да се мине. На много балове съм била като учителка, и децата ми бяха абитуриенти, но не сме прекалявали. И други деца също. Но това са комплекси на родителите най-вече. А балът, както винаги съм казвала на учениците си, е последна вечер, когато ще са заедно. Никога повече всички няма да се съберат“, коментира темата учителка от Родопите в социалната мрежа.

 

Пътят на тоалета

 

В малките градове особен избор за тоалети няма. Родителите пътуват до Асеновград, Пловдив, София или поръчват онлайн след като бъдещият абитуриент си е избрал модел. Роклите са на цена от 250 до 750 лв. Цените на мъжките костюми са между 350 и 500 лв. За втора вечер ще се бръкнат горе-долу толкова родителите. Но с това разходите не свършват, момичетата имат пробна прическа и след това балната, професионален грим, маникюр и други процедури. Тези ще минат 350 лв., а са необходими и аксесоари към тоалетите. Повечето младежи и девойки имат претенции към автомобила, в който да се качат. Трябва да е скъп, лъскав, по възможност последен модел. За тази екстра, ако нямат познати с такива возила, ще трябва и за наем да се бръкнат. Запознати казват, че е от 100 до 170 лв. Средната цена на куверт в ресторант е от 150 лв. до 200 лв. 

 

Екскурзия и събиране на родата

 

Бюджетът, който трябва да заделят родителите на завършващите за тридневна екскурзия, е от 300 до 400 лв. Въпреки по-високите цени, резервациите за екскурзии се увеличават. Има много желаещи абитуриенти за екскурзии в чужбина или в страната ни.

Разбира се, че ще се спази традицията децата да се изпращат по житейските им пътища с празник и богата софра. Тази илюзия израства в повод за чутовен купон - с песни, танци, красиви дрехи, искри в очите, с бутилки алкохол. В зависимост колко е голяма родата и приятелите и за тази екстра ще трябват минимум 2 хиляди лв.

 


Вземат се заеми

 

Доста родители споделят, че вземат заеми от банки или от приятели, за да могат да посрещнат големите разходи по абитуриентските балове. Но „всички така правили“, не могат да останат по-назад. Други пък са пестили две години, за да съберат средствата, помощ оказват баби, дядовци и роднини в чужбина.

Колкото и важно събитие да е абитуриентският бал и подготовката, свързана с него, не трябва да ни отклонява от разумните решения. Разходите за бала могат да бъдат направени с дългосрочна перспектива – например да се купи рокля или костюм, които да се носят и след празничната вечер.

Все пак всеки според джоба си ще реши колко средства може да отдели за бала.

Пореден випуск ученици завършват училище и ще се впуснат  в живота. Много скоро по родопските улици ще започнат шумните крясъци, клаксони, безсмисленото броене, суетата и лудницата около абитуриентските балове. Ще си припомним броенето до 12, което разцепва топлия, пролетен въздух и ще се насладим на красотата на младостта. В социалните мрежи щастливи родители и абитуриенти ще публикуват отново снимки от изпращането, баловете и случилото се след тях.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I