24smolian.com/Регион

Сформираният със заповед и под председателството на областния управител Захари Сираков Областен съвет за намаляване на риска от бедствия проведе първото си заседание.

48-членният състав включва ръководствата на регионалните институции, кметовете и председателите на общинските съвети от общините в региона, ЦСМП – Смолян, Военно формирование 28330 – Смолян, Областен съвет на БЧК – Смолян, енергоразпределителното дружество, “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Смолян, БД ИБР – Пловдив, ЮЦДП – Смолян, Спасителна база „Студенец”, експерти от Областна администрация Смолян.

Представителите от общините докладваха за създадената организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка. Десетте общини в област Смолян декларираха, че имат действащи договори и осигурено финансиране за зимно поддържане на пътищата, както и за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи.

Директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова каза, че при последните обилни снеговалежи не са възниквали съществени затруднения при поддържането на републиканската пътна мрежа в област Смолян. Основните рискове са свързани със свлачищни и срутишни явления, преливане на реки, снегонавяване и обледеняване на пътни участъци. Във връзка с тези явления, инж.Миланова каза, че в ОПУ-Смолян са изготвени планове за действие при необходимост, които са съгласувани и координирани с другите институции.

Представителите от общините Баните, Доспат, Мадан и Неделино изтъкнаха като основен проблем прекъсването на електрозахранването при влошаване на метеорологичната обстановка. Причината, за което отново са паднали дървета, както потвърдиха представителите от ЕВН.

Кметът на Община Девин Здравко Иванов изрази притесненията си за лошото състояние на републиканската пътна мрежа, свързваща общината със Смолян и Кричим. За Златоград основните рискове са свързани със свлачищни процеси в едно от населените места. Кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев отбеляза, че основните му притеснения във връзка с поддържането на общинската пътна мрежа през зимния сезон са свързани с участъка между к-с „Замъците“ и хижа „Студенец“, тъй като статутът на този път не е определен и там има общинска, държавна и частна собственост.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I