24smolian.com/Общество

-Г-н Молайсенов, как се промени община Мадан през последните 12 години?

-В условията на редица кризи, Мадан от замиращ град, намери начин да се развива. Въпреки трудностите, с много усилия се решиха стари и нови проблеми. Сериозно внимание обърнахме  във всички сфери като- здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, екология, образование, култура, спорт и др.

Успяхме и доста значими за хората неща да реализираме и по населени места.

Кандидатствахме навсякъде, където беше възможно, за да осигурим  финансов ресурс за инвестиции на територията на цялата община. За наша радост отново успяхме да  постигнем максимума.

И с всеки изминал ден Мадан придобива съвременен европейски облик – с всичките инвестиции, които успяхме да реализираме и продължаваме да го правим във всяко едно населено място.

Изключително съм щастлив, че миналата година направихме и голяма крачка за развитието на минния туризъм в нашата община. Мадан вече предлага на туристите, богата палитра от уникални неща и обекти, които няма къде другаде да се видят. И занапред ще продължим да полагаме максимални усилия за развитието на още туристически възможности на района, за да превърнем община Мадан в желана туристическа дестинация през всички сезони.

Смятам, че общината се промени към добро. Случиха се много хубави проекти – и с европейско, и с национално финансиране, и с финансиране от общинския бюджет, разбира се.

Много се направи, но има още много, което предстои.

 

-Кои са основните приоритети в програмата Ви?

-Един от основните ни приоритети в управленската ни програма за мандат 2023-2027  е създаването на индустриална зона и привличане на инвеститори в нашата община. Извървяхме доста път до реализацията на тази цел и уверено ще продължим към осъществяването й.

Друг важен аспект е развиване на общината ни като туристическа дестинация. Както знаете Първият и единственият по рода си рудник – музей бе открит официално в Мадан. Планираме да надградим проекта с отварянето на екопътеки в района на Мадан до всички забележителности в общината, така че да имаме цялостен туристически продукт.

Работим и по кандидатстване и одобряване на стратегията за ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ /ВОМР/ чрез Местна инициативна група „Кичика“- Мадан -Рудозем, която ще  подпомагне реализацията на проекти на малкия и среден бизнес на територията на двете общини. Нашата цел е да се развива местния потенциал и преди всичко сме съсредоточени върху това, да бъдем в помощ на малкия и среден бизнес, за да останат хората тук, по родните си места, където да развиват бизнеса си и да се създават нови работни места.

И не на последно място ще развием и потенциала на термалната вода, която открихме. Водата също е една изключителна алтернатива и перспектива за развитието на цялата община, защото е без аналог в цялата страна.

Съществен приоритет, ще продължава да бъде и създаване на благоприятни условия за повишаване качеството  на живот на хората в общината.

Независимо от конюнктурата, независимо от тежките предизвикателства на времето, позитивизмът и желанието да вървим напред, ни дава достатъчно основание да не спираме.

 

-Ваши опонети ви упрекват, че не сте създали работни места, асфалтирали сте улици само на „Ваши“ хора, как ще коментирате?

-Изключително  несериозни, та дори граничещи с комичното са упреците  на политическите ми опоненти, но за да е ясно на хората, тъй като за мен те са най-важни, ще отговоря много кратко и ясно.

Характерно за малките общини е, че хората се познават. Знае се кой кой е и за какво работи. Всеки сам  може да си даде отговор, истина ли са тези упреци и от кого точно идват те.

На първо място искам да отбележа, че общината не е работодател. Общината, като институция трябва да създаде необходимите предпоставки и условия  за привличане на инвеститори и отваряне на работни места. Но, за да се случи това има ред други неща, които първо трябва да се направят. Нека не забравяме нещо много важно, а именно  каква беше общината ни преди 12 години и каква е тя днес.

През дванадесетте години в нашата работа се опитваме да създадем подходящите условия, като изцяло реновирахме инфраструктурата, както в градската част, така  и в селата. Това е важно условие за всеки потенциален инвеститор. Както отговорих в предишния Ви въпрос, един от приоритети ни в следващия мандат е създаване на индустриална зона.

Положихме усилия болницата да не бъде затворена и успяхме да я обновявим и да привлечем  нови специалисти и ще продължаваме да правим всичко по силите си, за да надграждаме всичко това.

Кандидатствахме и защитихме проекти по всички възможни програми и мерки  за осигуряване на заетост на хората. Разкрихме нови социални услуги и центрове, които обезпечихме с персонал, това също от своя страна са работни места.

И все пак правомощията на един кмет не са безгранични. Той не е в състояние да реши всеки един проблем. Това обаче мен никога не ме е спирало да търся начини за решаването им и да настоявам за това пред съответните структури, та дори и пред държавната власт.

На въпроса с асфалта - за всички 12 години успяхме да асфалтираме 95 % от общинската пътна инфраструктура. Това са стотици километри пътища и улици. В такъв случай само може да ме радва, че имам толкова много „мои“ хора. 95 % асфалтирани пътища означава, че всички хора в общината са „мои“. И това, разбира се е така, защото за мен хората са равни и  никога не съм ги делял по политическа, религиозна, етническа или каквато и да било друга ориентация. Проблемът на всеки един човек е и мой проблем.

Водещото за нас с екипът ми в управлението на общината са именно хората и тяхното добруване и по-добър живот. Винаги сме били прозрачни, нямам притеснения за нищо. Всичко е открито и може да бъде проверено.

Освен двете теми, които засягате има коментари, относно месечното ми възнаграждение, чийто размер далеч не е посоченият. Споменават се и цифри, отново различни от реалните на заема, който Общината поиска. Обсъжда се и за какво точно са инвестирани средствата, и на каква стойност са инвестициите, което също не кореспондира с истината. Както казах вече, работили сме приоритетно и с дългосрочна визия за развитие. Идеите и реализацията им са прозрачни, представени и обсъдени на заседания на Общински съвет.

Това са просто едни безпочвени думи и то точно от хора, които четири години бяха общински съветници. Коментарите им днес с измислени и нереални цифри, говори само, че същите тези хора въобще не са наясно нито с нашата работа, нито с тяхната като общински съветници.

Смятам да спра дотук, защото, както казах в началото хората се познаваме добре кой кой е и за какви каузи работи!

Всичко, което правим е в името на хората, а че Мадан днес се дава за образец и пример  в цяла България е достатъчна оценка за нашата работа досега.

 

-Какви мерки предприемате в подкрепа младите хора да останат в родния си край?

-Проблемите в общината са идентични с тези за страната – възможности за работа, реализация на младите хора, които напускат България, екология  и  лоша инфраструктура. Това са и голяма част от предизвикателствата, пред които се изправя всяко управление на местно и национално ниво. В момента чрез изпълнението на всички проекти се опитваме да създадем условия, които да доведат инвеститори. Като в дългосрочен аспект това ще доведе до  социални и икономически ползи за обществото и населението под формата на печалба от собствен бизнес, развит туризъм и заетост. Надявам се инвеститори, да видят и оценят  потенциала за бизнес в региона и да  реализират своите планове.  А и по този начин да съумеем да запазим  младите хора.

Смятам и чрез реализацията на МИГ“Кичика – Мадан-Рудозем“ ще успеем да създадем условия и подкрепа младите хора да развиват своите идеи и бизнес  планове.

През годините успяхме да реновираме училищата и детските градини в общината, създадохме отлични условия за спорт, развлечения и забавления, като  изградихме навсякъде спортни и над 50 детски площадки.

 

-Малцина, извън маданчани, знаят, че плащахте първите семестриални такси на студенти отличници от Мадан. Какво Ви провокира да правите това, продължавате ли с тази инициатива и тя стимулира ли младите хора в града Ви да се образоват и да работят за развитието му?

-Да разбира се, продължавам с личната ми инициатива, която вече се превърна в традиция. Тази година бе единадесета поред, през която ще поема разходите на първенците от училищата за първите семестриални такси във висшите учебни заведения, в които ще продължат своето образование.

Как дойде идеята... Съвсем спонтанно и с мисъл за младите. Реших по този начин да ги стимулирам за труда, който са положили в образованието си в средното училище.

Продължаваме и с другата ни инициатива да заплатим цялото обучение на студенти. които учат медицина, при условие,че  след завършването си се върнат да практикуват в Общинската болница. Най-радващото е ,че тези инициативи дават своите плодове и днес вече имаме лекар, който се върна и работи в лечебното заведение.

 

-Включихте се в апела на българските и гръцки кметове за спешно отваряне на ГКПП "Елидже". Как това ще промени икономиката на Мадан и региона?

-Проектът на практика свързва две държави, България и Гърция. Той свързва културното наследство на българи и гърци, а сътрудничеството между държавите има все по-голямо значение в съвременния свят. В същото време нараства значението на границите за регионалното развитие.

От друга страна процесът на обезлюдяване е основният социален проблем, който в наши дни става все по-сериозен. Повечето от хората са обезсърчени и се нуждаят от стимули, за да предприемат нови инициативи и да започнат сами да допринасят за икономическото развитие на региона. Затова е необходимо да се направят необходимите постъпки.

Чрез свързаността с новото ГКПП ще може да се засили обмена, а също да се привлекат инвестиции за устойчиви регионални проекти.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I