За последните 10 години населението на Смолянска област се е стопило с над 20 хиляди човека, като се очертава тревожна демографска тенденция на намаляване и застаряване на жителите. 8 села в региона са без нито един жител.

Това показват данните на местната статистика . В близо 40% от населените места в региона живеят под 50 души.

От години наред се изнасят данни, че около 2000 души на година напускат областта. През есента предстои преброяване на населението и на жилищния фонд и може би бройката ще бъде много по-внушителна и тревожна. 

С настъпването на демократичните процеси и смолянчани се сблъскаха с прехода, преживяха купонната система, когато рано сутрин се редяха за хляб и мляко на опашки. Областта започна и да обезлюдява.

 

Останаха „милите спомени“

Предприятията, които даваха поминък, бяха преструктурирани или закрити. Заговори се за картелни споразумения, които диктуват заплатите в частния сектор. По-възрастните родопчани изпитват една носталгия по социализма въпреки тоталитарното управление, репресиите, забраната да се пътува и т.н. Най-интересното е, че хората коментират всичко, пречупено през призмата на битовото ни оцеляване, както и с известна доза „мили спомени“. Точно тези спомени са свързани с евтините цени на стоките, ходенето на почивка по два пъти и спокойният живот. Явно хората стигнаха дотам, че покрай битовото си оцеляване забравиха за Държавна сигурност, за лагерите, за невъзможността спокойно да изповядват вярата си и невъзможността на пътуват в страните от „загниващия капитализъм”.

По-хубавият свят на фейсбук

Безвремие. С тази дума повечето смолянчани характеризират областния град. „Имам чувството, че нищо не се случва, от скука всички са във фейсбук. Искат да живеят в някакъв по-хубав свят и като че ли там го намират, но това е фалшиво чувство“, коментира смолянчанин.

Безпаричието и отчаянието отдавна е обхванало  родопчани. Дори сега казват, че с маските доста хора не ги разпознават и не ги спират за приказка.  Това е факт, ако се загледаш във физиономиите на хората, преминаващи като сенки и зомбита по улиците, ти става страшно. Никой не забелязва другия.

Интересно мнение сподели смолянчанка по повод факта, че хората в Смолян от много години са по колите, а не по улиците. Да, факт е че в града ни има много автомобили, дори в семейството всеки член е с кола. „Колата си е удобство, вършиш си работа, спестяваш си време и най-вече не срещаш досадни хора по улиците, които само те разпитват за личния ти живот. Има и друга категория, които като знаят къде работиш започват да искат услуги и те натоварват. Затова по-добре с колата, спираш пред магазина, пазаруваш си, вземаш си децата от градина и училище и хоп вкъщи. Там е най-добре“, коментира смолянчанката.


Пари няма и жилищата за празни и тъмни

На всеки вече му е досадно някой да иска нещо от него. Затворихме се, не искаме да общуваме, а мерките около пандемията някои тихичко ги приветстваха, защото е необходима дистанция, ограничиха се масови събирания, работеше се дистанционно. Затварянето в себе си продължава и ни дава спокойствие и уединение. Ако искаш ще се обадиш по телефона, ако искаш ще се скриеш във фейсбук и вайбър и все едно те няма. И да ти пишат, ако искаш ще отговаряш. От години вечер градът е празен с изключение на лятото.   

Сега жалкото е, че повечето от блоковете не светят вечерта, защото няма хора в тях.  По магазините има всичко, но парите са малко.

Спокойното място да отгледаш децата си

„Спортната база в града ни е чудесна. Само се моля да има млади хора, които да я ползват и деца. Прекрасни  детски градини имаме. Дано тази база да не остане просто база“, споделя смолянчанка.

„Градът ни е прекрасен и спокоен. Не мисля, че е толкова обезлюден. Работа има, но хора без ценз избират. Смолян е прекрасно място да отглеждаш децата си. Не се притесняваш как ще се прибере детето ти от училище или ако излезе навън. Забележете, ако някой нещо е загубил, веднага в социалните мрежи се пускат снимки и къде е намерено. Има си много преимущества пред големите градове. Нямаме намерение да го напускаме“, споделя 31-годишна жена.  

„Покрай тази корона пък може и децата ни да се върнат от чужбина, нищо не се знае, но и държавата да създаде по-добри условия за тях. Ето, липсват лекари, стана така, че сгради и апаратура има, но няма лекари и медицински персонал. Сега е моментът управляващите да се замислят и да сменят приоритетите си. Да помислят да върнат младите хора“, коментира друг.

Това са част от настроенията на хората преди Преброяване -2021. Статистиката си е статистика, но е необходима специална политика за Смолянска област, за да не напускат хората.  

Светът вече не е същият. Той се развива, глобализира и променя, тенденция от която не можем да избягаме. Всеки търси начини да живее на място, където ще печели добре и ще посреща предизвикателствата на живота.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I