Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване.

3,93 е при батковците и каките абитуриенти.

Понеже отново е зле, но трябва да се похвалим, та Просветното ведомство отчита резултатите като добър атестат за свършената работа.

По-готино било от миналата година. Само дето „куул“ не рекоха. Нали трябва да са в синхрон с новите „партньорски“ стандарти.

 

Над 4800 неграмотни станаха… гурбетчии?!

 

4186 са неграмотните родопчани. Техният брой е намалял с 46 на сто за период от 10 години, като през 2011-та те са били 8987 души.

Това сочат обработените данни от Преброяването през септември 2021-ва година.

Без да са научили „четмо и писмо“ в област Кърджали са били 7299 души над 9-годишна възраст, показват резултатите през 2011-та, докато две петилетки по-късно техният брой е 3435.

Област Смолян стои доста по-добре на картата по отношение на грамотността. 1688 са били хората без елементарни просветни умения през 2011-та, докато десет години по-късно те са едва 751.

Едва ли обаче качеството на образованието и различните национални програми са в основата на подобрените данни. Според експерти, това се дължи най-вече на… миграцията както към вътрешността на страната, така и зад граница.

 

С над 31 000 души са се стопили двата региона за този период от време

 

Лицата над 9-годишна възраст в Кърджалийско са намалели с 8695 души, докато в Смолянско цифрата е внушителна-с 22 635 по-малко.

„С други думи, не че сме успели да ограмотим толкова много хора, а просто те са напуснали страната. Целият региона е гурбетчийски. Зад граница заминават както висшисти и специалисти, така и хора с много скромно образователно ниво. Голям процент и от завършващите средното си образование младежи избират да учат в чужбина, а после… просто не се връщат“, коментират експерти.

При разглежданите две преброявания анализът сочи, че най-много неграмотни лица е имало в двата областни центъра.

 

Наказателният отряд

 

Защо трябва да учат подрастващите, хеле пък в Родопите?

Това е въпрос от изключителна важност за просветното ведомство.

Преди няколко години от столицата направиха десант на квестори със задача „Що тези турчета са толкова добри по български?“. Кърджали бе в челото. След това падна до дъното.

Сега Смолян „лети“.

Докато не пратят „наказателния отряд“. Тогава ще се види истината.

Но, тихо, тайна е!

 


Защо трябва да учат?

 

И все пак не отговорихме на основния въпрос.

Нивото на образование в страната пада като цяло. Пропорционално на демографския ръст на една определена група. Но и не съвсем.

Децата са на улицата и там виждат всичко.

Какви картини им предлага „верандата“ на живота?

Абсолютни тъпанари карат „S“-класи. Защото били деца на някои си. Зад волана са и на далеч по-луксозни возила.

Най-скъпите марки се управляват от най-дебилната и наркоманизирана част от обществото. С родители „от сой“.

Бетер тоталитарния строй, на по-равните.

За тях има скъпи коли, никакви закони, всеобща благодат, подчиняващо им се общество. Те са господарите. Вие сте раята.

Това се вижда от всяко дете.

 

Защо да уча, като мога да вляза в някоя партия и да стана богат?!

 

Защо да уча, като мога да имам джуки и цици и богатият комплексар да ме помете с колата?!

Така мислят малките момченца и момиченца.

Без да осъзнават, че и двата пола се превръщат в проститутките на съвремието. Продават визия и плът за изгода.

Никакъв шанс за обществото.

А, Б, В…, е безумието на жадуващия знания. За останалите е „S“ класа искам, що да уча На него?!“.

Продавачи и търсещи плът.

Татуировки, силикон, пръскащи се джуки и задници…

Докато не дойде моментът, в който…

 

Докарай ку*вата, ще дадем дрога!

 

„Жрици на любовта“ се докарват в Родопите като цената за „доставката“ на гурбетчийките се заплаща с наркотици.

Това разкри в съда родопчанин, който отнесе солидна глоба за притежание на дрога.

С по-малко от грам амфетамин му била заплатена услугата да докара момиче, което да проституира в Кърджали. Затова се спазарил с двама души, известни с прякорите си в областния град. Първо трябвало тримата да пътуват до Пловдив, откъдето да вземат момичето, което да изкарва пари за тях край Арда. Курсът обаче приключил в пловдивско село. Двамата пътници слезли и след 30 минути се върнали с две чанти, брандирани с логото на известна марка магазини. В тях имало канабис и амфетамини. Мъжете казали на водача, че проститутката ще бъда взета от Стара Загора.

Пътешествието продължило из градовете, а накрая приключило в ромската махала в Кърджали. Там двамата пътници започнали да теглят с везна взетата дрога. За да платят курса си, дали на водача 0,4 грама амфетамин. Няколко часа по–късно шофьорът бил арестуван от полицаи заради притежание на дрога.

Мъжът разкри цялата схема в съда в Кърджали. Той посочи, че неведнъж е купувал дрога от двамата…

 

„Теглих заеми, за да не стане прости*утка!“

 

Родопчанин ще трябва да плати глоба в размер на 300 лева за хулигански действия. Това реши състав на Районния съд.

Деянието било извършено пред офис на банка в областния град. 67-годишният отишъл там с намерение да входира свое писмено заявление във връзка с договор за кредит, сключен през 2010 г. , по който считал, че все още има неуредени отношения с банката. Мъжът обаче не бил допуснат от охранителя поради предишни негови прояви в офиса, при които вдигал скандали. Това ядосало възрастният смолянчанин, който нарекъл охранителя „таралеж“, напсувал го и започнал да рита входната врата. При един от ритниците се олюлял и падайки се търколил по стълбите. Всичко станало пред няколко свидетели…

„Теглих заем, за да станат нещата по-добри, за да няма проблеми. За да не стане щерката проститутка!“, казва през сълзи пък друг нашенец.

Пари, силикон управляват.

В гърди и мозъци. Тунинг на нищетата.

Продажба на тела…

Ето и другите…

 


Фермера, Козата, Шмаркан, Юнгата…

 

Фермера, Козата, Шмаркан, Юнгата, Шмъркозавъра, Малката тръба, Дон Чичи… Част от прякорите на наркодилърите, които оперират в Източните Родопи. Над 30 са продавачите на дрога в областния град. Най-младият пък е на около 15 години, от квартал...

„Плюс мешетата от малките населени места в Кърджалийско и Смолянско, броят им вероятно ще стане трицифрено число. Това са дилъри от най-ниско ниво. Няма нито един голям играч от тях. Някои разчитат на собствена продукция-плантации по затънтени села. Други внасят от Хасково и Пловдив. Но тук говорим за марихуана. Синтетиката е 100% внос“, споделят отлично запознати източници.

„Много са задружни. Прехвърлят си дори клиенти, когато свърши материалът. Какъв оборот въртят е трудно да се посочи, но не е много. Ниско ниво са“, допълват информаторите ни.

Един от най-големите играчи в Родопите към момента е в затвора след успешна акция на полицията в Пловдив, след сделка, в която бе пратил към пазара десетки грамове амфетамин, пико и 4700 таблетки екстази.

„Много хлапета се подхлъзват по легендата за многото пари, но после изгарят. Пресен случай е за пишлегар, който бе спипан на два пъти с по около кило канабис. Каквито и протекции да има, свършен е“, посочват още източниците ни, намеквайки и за „чадър“ над наркоразпространението в региона.

Това виждат децата, на това се възхищават. И всичко се превръща в кочина…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I