24smolian.com/Общество

В празничните дни по Коледа.

Пусто из центъра на Хасково. Почти празни заведения, слаб поток от хора. Единствено уличен музикант създава празнична атмосфера със саксофона си, изпълнявайки „Strangers in the night“. Синатра винаги е подходящ, дори в близост до паметника на кауна.

В същото време в Кърджали е пълно с народ. Нетърпим автомобилен трафик, пълни заведения, хора навсякъде. Същото е и в Смолян. Хиляди гурбетчии са се върнали, въртят се обороти в магазини и ресторанти.

Въвеждане в атмосферата в региона.

Така е по празници, докато първите дни на януари не пратят родопските градове в руслото на обичайното ежедневие. Но дотогава дори пред кварталните магазини напояването се измерва на квадратен метър. В смисъл, че на толкова малка площ се изпиват големи количества алкохол. От сутрин до вечер пълно с народ, който утолява нестихващата жажда на битието. Пред един подобен обект Генчо Смока се оплакваше от климатиците…

„Сложих два в апартамента и турих край на дървата. Сега ми липсват, липсва ми мазето и усамотението там, когато слизах да ги цепя. Защото сядах на столче, с малка брадвичка и чукче, и дърво по дърво, чук-чук, леко ги надробявах. През това време си пусках музика, отварях си патрончето с ракия и нито жена, нито деца ми мрънкаха. Цепя и гълтам, гълтам и цепя“, разкрива Генчо…

Опашка в голяма хранителна верига в другия край на планината. В съседния областен град. Две жени чакат с пълни колички ред на касата. Едната споделя на другата. „Моят се е изхитрил. Забраниха му да пие и стои в хола вечер и зяпа тъжно телевизия с мен. През десет минути обаче отива до тоалетната. Помислих си, че има проблем с простатата. Ако не се връщаше все в по-добро настроение от там. Като заспа онази вечер, реших да проверя. Зад казанчето на тоалетната открих патронче с изпит алкохол. Представяш ли си?“, разказва дамата на своята позната…

Във всеки край на планината празничното настроение е завладяло макар и леко замъглените от високите градуси съзнания.

На снимката: В Родопите дори магаретата си падат по джибри

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I