www.24smolian.com

Две гимназии мериха знания за първоучителите в Смолян

сряда, 8 юни 2016 г.0 коментара

При голям интерес премина краеведското ученическо състезание на тема „Какво знаем за първоучителите в Смолян", което се проведе в Регионалната библиотека.
През 2016 г. се отбелязват няколко годишнини на просветни дейци от началото на образованието в Смолян. Това са Рада Казалиева, първата среднородопска учителка и поетеса,  Петко Гидиджийски, учител и книжовник, Атанас Келпетков, учител, свещеник, деец на националноосвободителното движение, секретар на Петко войвода,  Димитър Мавров, свещеник и учител, Георги Дорков, учител, общественик и читалищен деец и Димитър Гаруфалов, един от основателите на Райковската гимназия, автор на химна „Гордей се, Родопа".
Целта на събитието беше учениците да научат повече за видни личности от родния край, оставили своя отпечатък в историята на просветното дело.
Учениците от ПГИ „Карл Маркс" и ПМГ„Васил Левски" показаха завидни знания за посочените  просветни дейци в първия кръг от състезанието и с лекота отговоряха на задаваните им въпроси във викторината.
След оспорвана надпревара повече точки натрупаха отборът на ПМГ.
В представянето на творческата задача – втори кръг от състезанието, журито присъди повече точки за отбора на ПГИ. Учениците трябваше да представят личност, която е оставила следа в историята на училището.
Райковската гимназия избра да представи първият директор на училището Никола Филипов, а Икономическия – един от възпитаниците на първия випуск от техникума и след това учител и пом.-директор на същото училище – Красимир Парунов.
Този кръг определи и победителя в състезанието. С една точка разлика първи се класира отборът на ПМГ „Васил Левски". Те получиха ваучер – за всеки ученик по 20 лева, осигурени от община Смолян за закупуване на книги, безплатен едногодишен абонамент за ползване на всички услуги в Регионална библиотека „Николай Вранчев" и ваучери за намаление на обучение в училище „Европа".
Отборът на ПГИ "Карл Маркс" получи ваучери – за всеки ученик – по 10 лв., също осигурени от община Смолян за закупуване на книги и безплатен едногодишен абонамент за библиотеката.
24smolian.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН