www.24smolian.com

Владимир Уручев: Зимният енергиен пакет ще повиши енергийната сигурност на Европа

четвъртък, 30 юни 2016 г.0 коментара

Изслушване, посветено на т.нар. Зимен енергиен пакет, който да подготви ЕС за глобален енергиен преход,  се проведе в EП по инициатива на евродепутатите  от Европейската народна партия Йержи Бузек, Владимир Уручев, Алдригас Саудергас и Андрас Гюрк. Участие във форума взе и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, който представи българската позиция по законодателството от Зимния енергиен пакет, както и дейностите в България и региона за повишаване на енергийната сигурност , за диверсификация на енергийните източници, доставки и маршрути.
Енергийната сигурност е един от основните елементи на стратегията за Енергиен съюз - ключов политически приоритет на Комисията Юнкер, а предложените в Пакета мерки ще доведат до по-голяма прозрачност на европейския енергиен пазар и ще укрепят солидарността между държавите-членки. Това обяви евродепутатът Владимир Уручев, който откри и модерира първия панел на форума, посветен на повишаването на капацитета на ЕС за справяне с газови кризи и преодоляване на евентуални прекъсвания при енергийните доставки. Темите в този първи панел бяха свързани с два от ключовите документи в Пакета, а именно ревизията на Регламента за сигурността на газовите доставки  и предложението за създаването на механизъм за предварителен обмен на информация във връзка с междуправителствени споразумения между държавите-членки и трети държави в областта на енергетиката, по което предложение българският евродепутат е съдокладчик от името на ЕНП.
Друга част от дискусията бе посветена на новите стратегии на ЕС за втечнен природен газ, за газовите хранилища, както и  в сферата на отоплението и охлаждането.
Като лекторите в изслушването взеха участие и представители на Агенции за енергийна ефективност, посланици, енергийни компании и други заинтересовани страни.
24smolian.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН