Диалогът бизнес - власт е кръчмарско викане


Николай Михайлов
„Тези убийствено празни улици в Смолян, особено след 19 часа, направо ме плашат и ми става тъжно. Имам чувството, че всеки ден оттук се изнасят много хора. А е толкова хубав градът ни". Тази тъжна равносметка прави 60-годишна жена, но подобни изречения ще чуете почти от всеки живеещ в Смолян. Областният град е заприличал на голямо село, особено вечер.

Магазини затварят, заведения с работно време до полунощ, врътват ключа още в 20 часа

Най-осезаемо липсата на хора усещат шофьорите от градския транспорт,  заведенията и водачите на таксита. След 19 часа по централната улица е пусто и празно, много рядко минават хора. Заведения в централната част на града, които са посочили, че работното им време е до 24 часа затварят към 22.30 – 23.00 часа, а в почивните дни още в 20.00 часа. „Не си заслужава да харчим ток, а масите да са празни", коментират собствениците. Шофьорите от градския транспорт пък споделят, че след 21 часа има случаи от кв. „Устово" до Смолян, да се качат двама души.
Тъжна гледка е, че магазинчета ежедневно хлопват кепенците и пред празните помещения виси надпис „Дава се под наем" и оставен телефонен номер за контакти. Мераклии обаче, които да ги наемат, няма. Какво трябва да се направи, за да останат хората тук и да не напускат?
Бивш кмет на Смолян, от времето на соца, е категоричен, че Постановление №43 на МС е било уникално за времето си и признато като стратегия дори и на Запад. Преференции за хората, които живеят в планинските райони, по-високи заплати, по-евтини жилища, създаване на инфраструктура в селата и градовете. „Помните ли и така нар. „младоженски заеми"? Ако вземеш 10 хиляди лева и в рамките на три години родиш две деца, държавата ти ги опрощаваше. Какво да говорим повече? Но сега местната и централната власт работят на парче, четири години мандат и толкова. Гледат дотам, а не в перспектива", посочва с болка бившият кмет на Смолян.
Наистина трябва специална държавна политика за Родопите, защото само с красива природа и чист въздух, не става. Хората трябва да получават стабилни доходи и да имат работа. Всичко се върши на парче и само на думи.
Наскоро бизнесът в Смолян се оплакваше, че няма кадри в машиностроенето. В същото време правят картелни споразумения и същият този бизнес дава по 300-400  лв. заплати, коментират работници. Популизъм? Всеки гледа да се изяви на дадени форуми и всичко си остава там, където се е изявил.          

Месии и пусти баири

Освен туризма, хората в Родопите разчитат и на инвеститори, които да съживят икономиката в региона и да разкрият нови работни места. Това е и надежда да спре миграцията и младите хора да остават тук, а не да се изнасят масово на гурбет в чужбина и в големите градове на България. Затова и всеки инвеститор, проявяващ желание да установи производство тук, се посреща като месия. Пътната инфраструктура обаче спъва туризма и чуждите инвестиции. През областта не преминават автомагистрали и първокласни пътища, няма и железопътен транспорт. Все пак гъстотата на пътната мрежа е близка до средните нива за страната и през годините се подобрява. Около 50 процента от  пътната настилка е в добро състояние, сочи анализът на Института за пазарна икономика /ИПК/.
За поредна година проучването сред фирмите показва, че инфраструктурата се разглежда като основна пречка пред развитието на икономическите проекти. Анкетите сред гражданите също посочват същото. Липсата на пътища от висок клас на практика ограничава възможностите за развитие, правейки областта по-малко привлекателна за чуждестранни инвеститори, и затруднява развитието на туризма.

Ниски данъци в схема „Не напускайте региона!"

Местната власт е изправена пред предизвикателствата на пътната инфраструктура и търси варианти за инвестиции, защото това ще доведе до задържане на хората в планината, разкриване на работни места, което пък ще накара и централната власт да влага средства в инфраструктурата. Разбира се, не на последно място е и кандидатстването по Европейски програми и проекти в тази област, защото те са  факторът за развитието  в публичната сфера. В Смолянско не се наблюдава сериозен приток на чуждестранни инвестиции. Кметовете  се стараят да не повишават местните налози, за да не изгонят и малкото инвеститори, които са в Родопите, а и заради високата безработица и ниските доходи на хората.  

А и от едно камъче може да се правят пари

Кметовете от родопските общини, които имат курорти на своя територия, настояват да получават концесии, а не само да влагат средства в тях .
Общините Девин, Баните и Златоград използват минералната вода за развитието си. Към туризма са основните надежди на хората и очакванията са нов тласък да даде отварянето на пътя през границата с Гърция при Рудозем.
Хората от Родопите искат да има стабилна икономика и работни места, затова и скептично се отнасят към проявилите интерес за дадени инвестиции. В същото време големите мащабни проекти се реализират с години, не става веднага. По-добре е обаче да има надежда, че нещо ще се случи в региона, отколкото да отчитаме статистиката, че около 2 000 души на година напускат Смолянска област. 
„Местната власт трябва да използва всички ресурси и да бъде по-гъвкава, за да привлича чужди и наши инвеститори, защото интересът към Родопите е голям. Даденостите, които имаме, трябва да се използват", коментира бизнесът. 
„За съжаление не умеем да рекламираме това, което имаме", споделя туроператор. „В Гърция от едно камъче, уж препикано от Ахил, правят история, а ние имаме доказани исторически събития, но не умеем да ги рекламираме. Това също е проблем, за да не покажем уникалната ни природа, история и забележителностите. Върху това трябва да се работи, за да съумеем да се рекламираме", категорични са и хотелиери.
„За да има напредък всички трябва да се стегнат и да се простят с бюрокрацията и вечното оправдание със закон или нормативен акт, и как не може да стане нещо. Трябва да бъдат по-активни, за да улеснят евентуалните инвеститори, да продължават да ги търсят, а не всичко да приключва с поредната работна среща", категоричен е гласът на бизнеса.
24smolian
На снимката: Мъртвило в центъра на Смолян
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I