„Комерсиализацията": Гайдари не искали да се качат на сцената, ако нямало паричен превод!?

Голямата родопска певица Валя Балканска се ядоса заради комерсиализацията на Рожен, но това не й попречило да вземе хонорара си са участието в събора. Космическият глас е прибрала полагащото й се за изпълнението си на „Излел е Делю хайдутин" при откриването и излизането на сцената в Родопската вечер, научи 24smolian.com от отлично осведомени източници, близки до организаторите на мега събитието. Един от гайдарските състави пък е отказал да участва в откриването миналия петък, ако до края на работния ден в четвъртък по сметката няма паричен превод, разкриха още източниците ни. Без пари на сцените са се качили единствено най-малките участници и хилядите самодейци от читалища в страната.
„Боли ме от дъното на душата. Защото изместваме от всичкото това истинското и остава чуждото. Никога повече няма да участвам на Рожен и не искам да ме търсят, ако е в такъв вид съборът.
Аз може на колена и ръце да се влача, когато е за българщината, за родното, за истинското. Устата ми се обърна наопаки от яд, когато виждаш такива комерсиални неща", заяви разочарованата народна певица след края на събора, цитирана от btv.
Певицата бе категорична, че е готова да даде всичко от себе си за Родопите. Тя няма да се откаже от събора на Рожен, само ако той е организиран от родопчани. Балканска обясни, че хората трябвало да идват на събор заради музиката, а не да остават разочаровани заради минерална вода на цена от 2 лева.
„Ние сме търговци и сме платили наем, който не е никак малък за това да можем да продаваме тук. Всеки си определя цените на стоката. На събора няма вход и никой не е длъжен да купува каквото и да било", коментираха за 24smolian търговци.
Цената на 100 грама чеверме на Роженските поляни бе 5 лева. За 15 се продаваше цяло печено пиле. Минералната вода вървеше между 2 и 2,50 лева. В последния ден на събора бирата се продаваше по два лева, а цената на кюфте или кебапче бе 1,50 лева.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Права е че си иска хонорара .Да го остави на алчните търговци ,които плащат наем.Всички читалища си плащат сами участието,демек държавата.Кой плаща извънредния труд на полицаите-държавата.Да видяхте касов апарат-не.
    Колко плащат наем за ресторант дребните търговци -20 бона.Фактури няма.
    Оставаше да им съберат сто гайдари,да им идат пеша, че и да им свирят жадни и гладни .Догодина бойкот на кебабче над 80 ст. и вода над 60 ст.
    Дано са задавят.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравявам ви! Много точно казано!

    ОтговорИзтриване
  3. Баси тъпия народ, кебапчетата им били най-важни. Пригответе си ги вкъщи и вадете от раниците, нали отивате да се забавлявате, безплатно никъде няма, даже и Валя Космоса пари прибира за два фалшиви куплета, какво искате,още комунизъм? С една песен женицата ще се пенсионира, вие да му мислите. Ама като отидете на ресторант и ви кажат същите цени, не ревете. Нито пък Фатмето, ама като е на поляната и й плащат затова, тогава се сеща, че е българка и радетелка за българското. Замислете се. А какво да кажат децата, които пяха и свиреха без пари?

    ОтговорИзтриване
  4. Ти си тъп ,че мислиш че култура се прави без пари .
    Преди си го правеше общината и нямаше 20 ресторанта ,а сто и пак беше хубаво ,че и на достъпни цени ,но и плащаше на читалищата .
    Ха на бас че може да си сторим и друг събор ,и Валя Балканска ще пее без пари ,ама по същото време, та да видим кой ще ви яде кебабчетата .
    Кат не ви излизат кръчмарските сметки ,народа бил прост.Та нали сметка 38 лева на събора , имаше повече лайквания в Фейсбук ,отколкото.. Абе що обеснявам на сития ....

    ОтговорИзтриване
  5. На гайдарите също е платено и са си взели хонорара и ва ...... ,но не по телевизията.КОЙТО ВИ СА ОПЙОНАЛ ,НА НЕГО СТЕ И ПЛАТИЛИ.
    ДОГОДИНА ВСИЧКИ ЩЕ СА ОПИИНАТ ,ТА ДА ВИДИМ КОЙ БИЛ ПРОСТ.

    ОтговорИзтриване
  6. КОЛЬО, ДОВОЛЕН ЛИ СИ? НЕ МОЖЕ ТАКА ДА ТИ ГОВОРИ, НАЛИ?

    ОтговорИзтриване
  7. То пък голямата певица.ха.ха Било е едно време. Валя вече само се излага и трябва да знаеш кога да спреш..ха.ха Но вече не само че не може да пее но и приказва глупости.Без Валя събора на Рожен ще е по хубав!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Не слагайте всички гайдари под един знаменател или уточнявайте за кои става въпрос. Оркестър 100 каба гайди към райковското читалище не са взели никакъв хонорар.

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Валя Балканаска някога е била певица от голяма величина, трудно е било да се намери втора като нея - гласа и като чан наистина и трябва да е уважаваме!!! Трябваше да слезе от сцената навреме, за да не си мислят хората, че ходи повече заради парите!!!

    ОтговорИзтриване
  11. На малките гайдарчета поне по две кебабчета да беше осигурил организатора.Само събираха грях като децата се съблазняваха и гладни си отидоха.

    ОтговорИзтриване
  12. За въпросната Балканска всички в района знаят че и е важен само хонорара а не популяризирането на фолклора. Тъй че баш на нея за комерсиализация не й върви да дума. А тия дето реваха за цените съм сигурна че и два лева не са похарчили от яд.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I