www.24smolian.com

Истински щурите съседи: Моят дом е моята тясна крепост - превземай и владей общите части!

неделя, 9 октомври 2016 г.0 коментара


Николай Михайлов

Максимата „Моят дом е моята крепост” важи с пълна сила и за родопчани. Освен, че домът им е крепост, много от тях решават и да я разширят като ползват и общите части в един блок като свои, да разбиват стени, да режат дърва по всяко време, както и да правят ремонти. Безпаричието превърна хората в роби на жилищата си. Те масово взимат бързи и други кредити, за да боядисат апартамента си, нещо да променят в него, за да е по-различно – да сменят мебели или техника, а защо не и кухненско обзавеждане или пък да направят стая на порасналото си дете. Тази реакция е нормална, няма средства за почивка, екскурзии или пък всяка вечер да ходиш на заведение, за да вечеряш. Няма пари за такива екстри, затова остава апартаментът. Но и той понякога е недостатъчен, за да побереш всичко, което ти е нужно, а и не желаеш да изхвърлиш стари мебели, телевизори, печки, перални и хладилници, защото все нещо може да ти потрябва. Избата също не може да побере и дървата, и зимнината и старата покъщнина, просто е малка по квадратура. Тогава започва „завладяването” на общите части и който е по-бърз, той ще си намери място, без да го интересува дали на съседа ще му е удобно да минава.

„Със съседката ми сме стигнали до нож”,

споделя 25–годишната Калина. „Има обща тереса на етажа, която да се използва за тупане на килими и одеяла. Тя си нарежда там дървата, защото живеем на четвъртия етаж и вероятно й е трудно да ги носи от избата. Освен това си поставя чантичките с боклук там. От тях се виждат употребявани дамски превръзки, ползвана тоалетна хартия и боклуци. Това е рай за мухи, оси и други летящи гадини. Много често и котки влизат във входа и по целия блок разхвърлят тези боклуци”, разказва Калина, която по никакъв начин не може да справи със съседката си. А и много често се налага да мете и изхвърля боклуците. Това не са всички патила с въпросната съседка. Преди няколко години сметката за ток на Калина набъбнала през зимата, а жената живее сама в боксониера и се топли с дърва. След плащане на сметки и ходене по мъките по енергото се разбрало, че съседката има приятел, който пипал електромера и крадяли ток. Калина махнала бушона от таванското помещение и избата и с това сметката паднала веднага. Отделно комшийката решила да започне и психотормоз. Поставяла пред вратата на родопчанката „заклинания” в най-различни форми, включително и отрязана глава на петел, умряла мишка и други гадории. Конфликтът е стигал до полицията, но магьосницата съседка се разминавала само с предупреждения и екшънът продължава.
Големи неразбории между съседи имало и около санирането. Когато някой от входа на блока се  ангажира да се нагърби и да задвижи процедурата среща невероятна съпротива от съседите си. „При провеждането на общи събрания донасят от девет дерета вода, само и само, за да не кандидатстваме”, разказва Елин, който е безкрайно разочарован, че са се провалили мераците им по тази програмата за енергийна ефективност. При това общо събрание съседи-противници на санирането крещели буквално, че ще се набутат с пари, не желаят да пускат в домовете си и по терасите строителите, за да не им повредят частичните ремонти, разказва мъжът.

„Най-голям ужас е да събираш пари за покрив на блока”,

оплаква се домоуправител на блок в стария център на Смолян. Антон живее на последния етаж и се е заел с длъжността от много години. Блокът е стар и е нормално покривът да протече. Когато направили общо събрание, съседите му казали, че той иска да си оправи покрива и проблемът си е негов след  като живее на последния етаж. Някои дали средства, но с по-голямата част от финансирането на ремонта се натоварил именно Антон. Изминали са четири години и той още не може да вземе парите от съседите си. „Няма да ти дам, прави каквото искаш, дай ме на полицията, не ми пука”, му казвала съседка.
Постоянно покачващата се цена тока, нарастващата безработица и ниските доходи са причина родопчани да се отопляват  с дърва, независимо от статистиките за мръсен въздух.

Блоковете в Смолян от години са се превърнали  в складове за дърва.

Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Други пък пълнят терасите с нарязани дърва, хем им е по-удобно, хем ще си спестят някой и друг скандал със съседите. Доста са и тези, които пълнят пък избите си и там ги цепят. Така пък нарушават спокойствието в блока. В Смолян целогодишно се режат и доставят дърва. Дори в топлите летните месеци, когато зимата ти се струва далеч, шумът от резачките не спира.
Сега пък през почивните дни се носи аромат на печени чушки. Доста блокове си имат обособени зони за приготвяне на зимнина, дори си правят график за ползване. А в избите и около тях трудно може да се мине от стари перални, печки, гуми, щайги, дори и детски играчки. Има случаи, когато съседи предлагат на живеещи в блока да им предоставят срещу наем избите си. Вероятно една не стига за складиране на боклуците и ненужните вещи.

Междусъседски скандали се вихрят и за почистване на входовете.

Много често ще видите табела пред  някоя врата „дежурен”, което означава, че тези хора трябва да изметат и почистят входа. Другаде обаче е голям проблем да се съберат по 2 лв. от апартамент на месец, за да се плати на чистачка, споделя Сотир. Възрастният мъж е пенсионер и редовно мете и мие входа, където живее. „Не искат, казват-аз не цапам. А само от пренасянето на дървата до апартамента и чистенето на печките става много мръсно. Вместо да се карам с тях по-добре аз да почистя”, категоричен е пенсионерът.
Много често собствениците на жилища не спазват и Наредбата на Общината за обществения ред. Освен резачките на дърва, съседи къртят, чукат по време на ремонти. Много често се запушват и комини и пак страда този, който живее на последния етаж, защото всичките сажди отиват при него. Най-големият ужас е да си проснал прането си, а отгоре да започнат да тупат килими или пък да изхвърлят боклуци, споделят родопчани.
Междусъседските неволи не са от вчера, няма и да спрат. Повечето хора понасят търпеливо всичко, защото казват, че първият човек който ще ти помогне в беда и ще ти се притече на помощ е съседът.  Проявяват разбиране и за това, че всеки живее трудно и се чуди как да оцелее, затова като гърми музиката по нощите на някой купон в апартамента или има семеен скандал си мълчат и не викат полиция.
Съседът враг или приятел, преценете сами.
24smolian.com      

На снимките:
Заграждане, трупане и резултатът
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН