www.24smolian.com

243 км от Смолян до София и… 567 лева разлика в заплатите

петък, 25 ноември 2016 г.2коментара

Със 705 лева средно на месец сме на 21 място

243 километра е разстоянието между Смолян и София, а разликата в трудовите възнаграждения е в размер на 567 лева.
Почти два пъти по-ниска средна работна заплата получават смолянчани спрямо столичани. 705 лева е средното трудово възнаграждение в област Смолян през третото тримесечие на тази година, отчитат от националния статистически институт. В София град то пък е 1 272 лева, при средно ниво за страната от 941 лева. По този показател регионът е на 21 място сред 28 области. Смолян изпреварва Перник, Ямбол, Хасково, Силистра, Благоевград, Кюстендил и Видин.
След столицата най-висока средна заплата получават жителите на Стара Загора, Враца и Варна.
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на септември 2016 г. се увеличават с 2.0% спрямо края на юни и достигат 31.9 хил., като увеличението на наетите в частния сектор е с 3.4%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 2.5%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 37.7 и 13.1%.
В края на септември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2.2% повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в частния сектор е с 5.3%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват със 7.2%.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през разглеждания период са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Добивна промишленост" - 1 037 лв., „Операции с недвижими имоти" - 991 лв. и „Селско, горско и рибно стопанство" - 854 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - 431 лв., „Транспорт, складиране и пощи" - 465 лв. „Други дейности" - 501 лв., и „Хотелиерство и ресторантьорство" - 509 лева.
            
Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
25 ноември 2016 г., 18:25

Интересно къде са тия заплати в Смолянско ?

Анонимен
25 ноември 2016 г., 23:18

.....на кинигааа

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН