www.24smolian.com

Ученици издирват имената на всички родопчани, участвали в Първата световна война

сряда, 23 ноември 2016 г.1коментара

Учениците от клуб „Млад краевед" при Езиковата гимназия в Смолян за пореден път посетиха отдел „Справочно-библиографски и краезнание" и имаха възможност да се срещнат с автора на няколко книги Никола Чернев. На младите краеведи им предстои задача да направят опит за съставяне на родословно дърво с помощта на учителя им по история и ръководител на клуба Мария Консулова.
Пред учениците Чернев обясни как се съставя родословно дърво и каква е причината да издаде книгата – „Пелтековия род с.Стикъл". Когато майка му починала, той открил тетрадка, в която жената водила записки за своите близки и роднини. Макар да е завършила едва 4-ти клас, майка му прилежно е записвала имената на родствениците си. Впечатлен от това, Никола Чернев допълнил записките и отпечатал книжката с родословното дърво. Авторът има издадени още няколко книги с различна тематика.
В краеведския отдел на библиотеката учениците от ПГПЧЕ „Иван Вазов" издирваха имената на родопчани-участници в Първата световна война от всички краища на областта.
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
23 ноември 2016 г., 21:15

моя прадядо е участвал но ще е излишно да го споменавам че е с мюсюлманско име , а такива хора да се споменават че са се били за България през ПСВ и ВСВ не е разрешено...или поне такава е традицията.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН