Николай Михайлов
Обилните валежи през изминалата седмица отново предизвикаха страх и стрес у хората в Смолянско. Живеещите в близост до Бяла и Черна следяха дали реките няма да прелеят от коритата си. Когато завали обилен дъжд или сняг, смолянчани се връщат към 2015 г, когато три пъти кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение. Първото беше свързано с обилни дъждове, второто с обилен сняг, а третото от горски пожар.          
На първи февруари 2015 г. беше първото бедствие. Заради повишеното ниво на реките Черна и Бяла, които заляха жилищни сгради и промишлената зона на кв. „Устово”. Цялото ръководство и служители от администрацията работеше за преодоляване на критичната обстановка. Общо 80 души - доброволци от община Смолян и граждани се включиха в изграждането на диги покрай реките. Благодарение на добрата организация и на взаимодействието с Областната администрация, Пожарната, Полицията, 40 военнослужещи от 101 Алпийски батальон, Гражданска защита и фирмите бедствието бе овладяно и за щастие нямаше жертви и пострадали хора. За да бъде овладяно допринесоха предприетите мерки за почистването на речните корита, деретата, водостоците и реализиран проект на община Смолян за 890 000 лв. По него бяха изградени шест подпорни стени. Разшири се речното корито на р.Черна и се извърши реконструкция и надстрояване на съществуващи и изграждане на нови крайбрежни стени по левия и десния бряг на реката.
Само месец след това, на 7 март, Смолян го споходи ново бедствие, този път снежно, което продължи повече от седмица. Тогава пристигна и премиерът, а общините бяха компенсирани за направените разходи по време на бедствието. Само извозеният сняг от централната градска част беше около 6 500 кубика. Възрастни хора казваха, че такова чудо не си спомнят. Без ток по шест дни, без път, без връзка, без храна. Това мартенско бедствие може би ни върна в положение по време на война. Хората бяха паникьосани, стигна се до бой за хляб в един от хипермаркетите в Смолян. Започна и презапасяване. Буркани с консерви, на които никой не е обръщал внимание, бяха изкупени. Свещи, кибрити, брашно, захар, олио, изобщо всичко. Генераторите бяха една от най-търсените стоки. Хората, които се топлиха на ток отидоха за няколко дни при свои близки, които се отопляват с дърва. Всеки търсеше да се спасява, както може. Дори и медиите не можеха да информират хората какво се случва, защото нямаше ток, интернет и мобилни комуникации. Използваха се мегафони, за да се даде информация на хората в града кога ще бъде възстановено електрозахранването. По селата и махалите бяха най-зле, без връзка, затрупани от снега. Кметът на Сивино, за да докладва обстановката, отиваше  на най-високото място в селото, където единствено  от мобилния телефон можеше да осъществи връзка с община Смолян, за да каже от какво имат нужда.
С военна техника се пробиваше пътя до селата, защото имаше и погребения и хора, които се нуждаят от помощ. Община Смолян помагаше на ЕВН с дървосекачи, за да се осигури достъп до далекопроводите. Доброволците от община Смолян не спряха да работят. Към тях се присъединиха и доброволци към БЧК. Освен, че разчистваха и рязаха дървета те доставиха в Турян хляб и лекарства като 12 часа вървяха пеш през снега, за да стигнат до селото.
Въпреки всички трудности и стотиците паднали дървета не се допусна фатално блокиране на града или проходите. За щастие нямаше загинали хора. Кризисните щабове работеха денонощно. Община Смолян осигуряваше и раздаваше през всичките дни хляб, лекарства и гориво на бедстващите населени места. С шейни и пеш се достигаше до селата, за да се оказва помощ.  Хората от селата не се оплакваха, не мрънкаха, не роптаеха, а дори напротив –всеки се включи да помага за преодоляване на бедствието. В Смолян нямаше ток от един ден до четири дена и отвсякъде кипеше недоволство и псувни срещу ЕВН, политици, кметове, а хората по селата, които над 10 дни нямаха светло не се оплакаха. Смолянчани дори не излезнаха да почистят снега около къщите и тротоарите си, а беше постъпил дори сигнал от гражданин да му почистят паркираната от сняг кола. Мугленци,  на които всяка зима при снеговалеж се случва да бъде затворен пътят им, са сред тези родопчани, които не се оплакваха и не обвиняваха никога. Същите хора от Мугла поискаха само свещи, мая и яйца да им достави общината с ратрак. В Селище и Подвис бедствието обедини хората. Вечер се събирахме в кръчмата на свещи, има печка, топло беше и дните без ток минаваха по-лесно. Пийвали и по една ракия. Сутрин пък всички мъже се хващали на работа да помагат на екипите на ЕВН, да режат и разчистват дърва. Хората са трудолюбиви и са свикнали със суровите условия на живот в планината. В Арда и Горна Арда по-младите хора носиха хляб и продукти на възрастните по махалите. Пробиваха път, за да спасят жена с болно сърце, която живее сама в с.Потока. В продължение на четири дни хората са помагали на съселяните си,  всеки ден са газели в  преспите и са изминавали  километри,  за да помогнат.
Припомняме всичко това, защото зимата отново настъпва, а хората помнят бедствията и ги коментират. При снежното най-много пострадаха дърветата. 42 000 кубика короядна дървесина е била усвоена в рамките на деветмесечието на годината на територията на Южноцентралното горско предприятие в Смолян, съобщиха от ръководството на ведомството. Реално усвоимата дървесина е 151 000 кубика като очакванията са при същите темпове на работа, усвоената повредена дървесина да достигне над 50 на сто от общия обем. 90% от падналата дървесина по време на снежното бедствие през март м.г. пък вече е усвоена. Единствено в най-засегнатия район-този на Златоград, се очаква тя да бъде изчистена през 2017 година, посочиха от ЮЦДП.
Предвидени са 80 000 лева за прокарване на горски пътища, които ще осигурят достъп до засегнатите райони, както и да подобрят противопожарната обстановка. От горското предприятие са изготвили и план с конкретни мерки за превенция и недопускане на пожари в горските територии. В него е предвидено закупуване на 15 специализирани високопроходими автомобила с помпени цистерни за първоначална атака при горски пожари.
Щетите на ЕВН от снежното бедствие през март 2015 г. са около 9 млн.лв., съобщи членът на УС на енергийното дружество Костадин Величков. Равносметката след пораженията е 702 счупени стълбове средно и ниско напрежение, 508 наклонени и усукани стълбове, над 240 км. скъсани електроповоди,  над 3000 отстранени паднали дървета и над 7000 броя подменена арматура…
Засега времето не предвещава бедствия. Предвидливи хора обаче са се подготвили за най-лошото. Имат си генератори, газени лампи, свещи, буркани със зимнина и продукти от първа необходимост. Някои измъкнаха от избите и старите печки за дърва, защото при липса на ток ни парно работи, ни климатик.
Институциите също отчетоха грешките си. Общините извършват превантивни дейности и имат готовност и планове за реакции при кризи. Но за бедствията едва ли можем да се подготвим. Ние сами се наказахме като допуснахме  поголовна сеч на дървета, съсипана армия, стара техника, никакъв контрол върху мобилните оператори и най-вече ЕРП-тата. Не чухме да има виновни след като бедствията отминаха, докато не дай си Боже, да дойде следващото… 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I