www.24smolian.com

Борие се надиграва с Поморие: Фестивал събра танцови състави от Черно море до Родопите

вторник, 22 ноември 2016 г.0 коментара

Кърджали отново бе домакин на превърналия се в ежегоден Фолклорен фестивал за любителски клубове по танци от областта и страната. Той бе открит с шествие на танцьорите по булевард „България". Фестивалът е организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров", Народно читалище „Тракия 2009"-Кърджали и танцовият им клуб „Хоротропци - ТРАКИЯ" с активното съдействие на Община Кърджали.
Както провеждания всяка година Национален тракийски събор в града, така и този фестивал има за цел да съхрани и популяризира българския фолклор, като част от културното ни наследство, изпълнявайки една от основните цели, заложена и в Закона за народните читалища, свързана с възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание. Голямата част от участниците на фестивала бяха клубове от Родопите-Кърджали, Крумовград, Златоград, рудоземското село Борие, Бенковски, Кирково, клубове от Стара Загора, село Знаменосец, Поморие, Свети Влас, Карнобат.
На фестивала бяха показани танци от почти всички фолклорни области на България. За отличното им представяне организаторите наградиха участниците с грамоти и статуетки с лика на златната монета –ПЕРПЕРА, сечена по времето на най-великия между владетелите на Второто българско царство - Иван Асен II. В края на фестивалната програма за публиката пя и родопската певица Величка Тодорова от Смолян.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН