Смъртоносен коктейл от пияни и дрогирани шофьори са поредната заплаха по пътя за смолянчани. Освен солидно почерпили се, джигитите употребяват и дрога и сядат зад волана. Цяло чудо е, че досега няма загинали пешеходци или други участници в движението. Независимо, че медиите оповестяват тежки случаи, при които са загинали деца и възрастни, а други пък от раните са останали инвалиди, употребяващите алкохол не се стряскат и управляват возилата си. В повечето случаи се измъкват от закона с помощта на добри адвокати до следващото пътно произшествие, което може да е фатално за тях или за невинни пешеходци. Едно е ясно, нямаме читав закон, който да спира пиещите джигити по пътя.

За месец: 809 нарушения, 59 ПТП

59 пътни произшествия са възникнали на територията на Смолянска област само за месец януари т.г., отчетоха от Областната дирекция на МВР в Смолян. От тях три са били тежки с общо четирима ранени участници в движението. Средно по 26 са установените нарушители на пътя дневно.
През януари служителите на "Пътна полиция" са провели 4 специализирани операции по метода на "Широкообхватен контрол", които се осъществяват в условията на видеозаснемане. Нарушенията за превишена скорост, установени с мобилни автоматизирани технически средства общо са 179, за които са съставени 179 фиша.
Общо 809 нарушения са констатирани на пътя през януари. Съставени са 218 акта и 502 фиша.
Най-честите нарушения отново са били за превишена скорост и нередовни пътни документи. Седем са случаите на шофиране след употреба на алкохол.
През февруари обаче към пияните шофьори се прибавят и дрогираните. Статистиката все още не е готова, но полицейския бюлетин ежедневно информира за установени такива случаи.  

Дрога и шофиране

Малко „герои" от полицейската хроника в последните дни:
Двама дрогирани водачи са били спипани да управляват леки автомобили в Мадан и Чепеларе. В РУ-Мадан е започнато незабавно производство срещу 20-годишен жител на Рудозем. При извършена полицейска проверка е установено, че мъжът управлява лек автомобил „Мерцедес" след употреба на наркотични вещества - тетрахидроканабинол - амфетамин, установено с техническо средство.
В РУ-Чепеларе е започнато незабавно производство срещу 31-годишен столичанин. Мъжът управлявал лек автомобил „Сузуки" след употреба на наркотични вещества – марихуана.
Дрогиран шофьор е катастрофирал на пътя Пловдив-Смолян. При извършената проверка от служителите на „Пътна полиция" е установено, че 28-годишният водач от Стара Загора е управлявал лек автомобил „БМВ" след употреба на наркотични вещества - кокаин, установено с дрегер.
В РУ-Чепеларе е образувано незабавно производство срещу 27-годишен водач от София. При извършена полицейска проверка в Пампорово е установено, че мъжът управлява лек автомобил „Субару" след употреба на марихуана.
В РУ-Мадан е започнато незабавно производство срещу 23-годишен от село Върбина. С техническо средство е установено, че мъжът управлява превозното средство след употреба на наркотични вещества - тетрахидроканабинол и кокаин.
В РУ-Чепеларе е образувано незабавно производство срещу 36-годишен смолянчанин. След извършена проверка е установено, че мъжът управлява лек автомобил под въздействието на канабис…
Контролът, който оказва полицията и проверките вероятно са предотвратили инциденти, които да завършат със смърт.   

В същото време пияни шофьори получават условни присъди.

Такъв е случаят с девинчанин, който шофирал в нетрезво състояние. 33-годишният водач получи наказание от 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Той ще трябва да плати глоба в размер на 400 лева, а книжката му ще бъде отнета за срок от десет месеца. Мъжът отишъл в заведение в село Триград с лек автомобил „Фолксваген Пасат", който не бил регистриран по съответния ред. В заведението бил с двама свои приятели, където консумирали алкохол, а след това се преместили в ресторанта на хотел, близо до селото. Малко след това на масата седнал техен познат, който започнал да се хвали колко много му върви колата и искал да се надпреварват. В ранните часове на денонощието двамата излезли навън и се качили в автомобилите си. Започнали да се състезават, като след един от завоите автомобилът на втория участник се ударил в крайпътно дърво и закачил колата на 33-годишния, която започнала да криволичи по пътя и паднала в градина под пътното платно… Единият емъртъв, а другият получи условна присъда.

Паметните плочи

За съжаление само анализираме и съобщаваме за тежките пътни инциденти, говорим за тях до погребението на жертвите и как се чувстват близките им, следва затишие до следващия трагичен пътен инцидент. Липсва споделената отговорност към себеподобните и към самите нас. Духовното невежество води към смърт. За съжаление, и комуникациите в света не са измислени да предотвратят пътните инциденти. Вместо да се дават огромни средства за премахване щетите след автопроизшествията, по-добре да се дават за изграждане на безконфликтни пътища, радари, които да улавят пияния шофьор като седне зад волана и да не може да потегли с колата, както и защитни механизми на самите коли против нараняване при автопроизшествие.   
Пътувайки по пътищата виждаме паметни плочи на загинали при катастрофи. Такава е поставена и на пътя Девин - Широка лъка, която напомня за трагедията от 22-ри декември 2014 г., когато при катастрофа загинаха 18-годишните Васил Гавазов, Симеон Тютюнджиев и Александър Асенов. Техният връстник Николай Велев оцеля по чудо.
За съжаление след всеки подобен случай, хората забравят за него и пак се повтарят причините  за следващото ПТП - несъобразена скорост, пияни шофьори, неправоспособни водачи, а сега и дрогирани.  Войната по пътищата е набрала такава скорост, че нищо не може да я спре.
Ще видим дали ще дадат резултат промените в Закона за движение по пътищата.
Неслучайно и ОД на МВР оповестява, че основен акцент в работата на служителите от Пътна полиция ще бъде осъществяване приоритетен пътен контрол на местата с концентрация на ПТП, с интензивно движение на пешеходци и в малките населени места на областта. Завишаване на контрола по линия на следните нарушения: скорост, употреба на алкохол, неправоспособност и неправилно пресичане на пътното платно от пешеходци.
Статистики, приказки, обещания от отговорните институции, безотговорност от шофьорите… Един омагьосан кръг, от който излизането е поредната смърт на пътя.
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Така е при демокрацията,матряла се изроди и е лош,освен робско и предателско,от семето вече се пръкват нагли и глупави индивиди и при липсата на държава се насажда убеждението,че като имаш пари си безсмъртен и всичко ти е позволено.Загледайте се в новините..чернооооо и по-зле иде!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I