Пробите на питейната вода в Златоград са в норма. Всички показатели на кадмий, олово, никел, арсен, цинк, мед, манган, желязо, хром са далеч от максимално допустимите прагове, определени от Здравното министерство. Това става ясно от резултатите от изследването на водата, което е било направено в лаборатория към Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Всички резултати са били предоставени на  Община Златоград.
Както вече писахме, две акредитирани лаборатории трябваше да се произнесат за качеството на питейната вода в Златоград. Пробите бяха предоставени в Хасково и Пловдив.
„Възложих изготвяне на химичен анализ-изпитване на тежки метали в една проба (кадмий, олово, никел, арсен, цинк, мед, манган, желязо, хром) за качеството на питейната вода от водоснабдителната мрежа. Анализът се извършва от акредитирана Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда в Хасково.
Едновременно с това са взети проби от шахтови кладенци №1 и №2, захранващи водоснабдителната мрежа, както и от крайния потребител на питейна вода, за който се отнасят притеснителните данни от извършения анализ от Университетската лаборатория към УАСГ-София. Взетите проби са предоставени за анализ и изпитване от Специализираната лаборатория към Регионалната здравна инспекция в Пловдив", посочи кметът на Златоград Мирослав Янчев.
Припомняме, че на два пъти хвостохранилището „Ерма река" замърси водите на Върбица, което изостри притесненията на жителите на Златоград относно качеството на питейната вода.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I