Просвета в действие с 20 млн.лв. и ЕГН-то на Христос
 
Наближава един от най-светлите български празници – 24 май. На този ден страната ни  чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Спасявайки делото на Светите братя, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света.
Всеки празник е повод за размисъл къде сме ние в този процес. Добрата новина дойде от представянето на четвъртокласниците от Смолянска област от изпита по български език, на който са се явили 841 деца, от общо 876 ученици. Постигнатият общ резултат е 16.71 точки. Това представлява над 83 процента покриване на държавните образователни стандарти, коментираха експерти в РУО-Смолян. Тазгодишният резултат по български език е по-висок от 2016-та година. Тогава смолянските ученици са имали общ резултат 15.59 точки. За поредна година учениците показват много добри резултати. Това дава надежда на учители, родители и експерти, че нашите деца полагат усилия, учат се и след това се реализират успешно.
През месец май Смолян е наситен с културни събития. За 48-ми път се провеждат Майските културни тържества, които традиционно организира Общината, които ни даряват с незабравими мигове и красиви преживявания. Смолян се превръща в символ на изкуството, таланта, творчеството и красотата.
За болшинството от родителите и децата образованието все още е ценност, в която те инвестират.
Впоследствие обаче много от учениците не могат да приложат теоретичните знания в практиката. Защо училищата произвеждат висок брой функционално неграмотни? Мързелът и липсата на ангажираност и мотивация сред завършилите са стряскащи. Мнозина присъстват в часовете без да са наясно защо са там. Пасивността и пълната липса на любопитство и култура за учене е нещо, което несъмнено тежи на съвестта на българската образователна система. Казано по-просто, на децата не е интересно това, което се учи. „Аз уча в техникум и ще ставам шофьор, защо ми е синус, косинус, биология и химия. Ще ставам шофьор, единствено български език ми е важен, за да съм грамотен", коментира 17-годишен  ученик от Смолянска професионална гимназия.

„Глупостите" от учебниците и парите, следващи ученика

„Учим такива глупости, че дори и нашите, които са висшисти се чудят как по-просто да ми обяснят материала", споделя ученичка. Родител пък е изумен от разсъжденията на сина си. Той му казал: „Тате, не се притеснявай за трите двойки, ако ме оставят на изпит и не мина в горния курс, без мен остават 16 ученика в клас и няма да има паралелка. Всеки ученик носи пари за училището, как ще се лишат от мен? Споко, ще ми пишат тройка, не се напрягай. Всички сме така. Как да уча, имаме по 7 часа на ден, учителите по проекти ни задържат, аз съм гладен и като се прибера в 16 часа как ме виждаш да уча за следващия ден?". „Децата ни са умни и са наясно с делегираните бюджети, просто системата на образование е сбъркана, много информация, много материал, а накрая децата нищо не могат да запомнят, защото не тренират умовете си", коментира същият родител.

Българската образователна система е затънала до гуша в културата на имитацията и подмяната.

Малко хора в нея се интересуват от реалността. Целият интерес на системата е прикован към бройката на учениците. Проекцията на подобна политика е образователна катастрофа - не утре, а днес, и това вече е факт, казват експерти. Няма гаранция, че ходенето на училище води дори до елементарна грамотност.
Всяка година в учебниците и помагалата от различни класове ставаме свидетели на уникални бисери. Щеше да бъде смешно, но е много тъжно. Сигурно си спомняте питанки като: "Коя певица прославя България по света?" и дилемата е между Райна Кабаиванска и Софи Маринова.
Миналата година ексминистър Тодор Танев беше казал, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници. За да четем в тях, че "Левски е заловен от турската полиция" или, че "връх Шипка се намира на върха на планината". Друг бисер – "Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители". Пита се какви са тези, които съставят учебниците?
Поредната изцепка, която предизвика бурни реакции в социалната мрежа е пример, който граничи с тъпотия. Не е зле и ние да пробваме да решим теста, който е все пак  а петокласници. Задачата е да се попълнят личните данни на Иисус Христос. Не би трябвало да е трудно – Име, година и място на раждане, родители. Тестът е изваден от помагало по История и цивилизация за 5 клас.
Бъдете внимателни с бащинството и датата. А ако все пак се затрудните – звъннете на издателите и на тези в МОН, които са одобрили подобно помагало, съветва родителят. Най-странно беше твърдението на просветното министерство, че те не отговорят за контрола и съдържанието на учебниците, а тогава кой?!

В крайна сметка продуктът на българското образование е следният: зле информирани и безпомощни деца.

Училището не оценява как учениците правят връзка между отделните сфери на познанието, а колко информация те са успели да натъпчат в конкретното чекмедже. Освен това с тези зле написани учебници на учениците се изкривява ценностната им система 
После се чудим защо цари и такава неграмотност в социалната мрежа, където всеки пише, както си иска.
Децата не са толкова виновни, колкото чиновниците от МОН. Седмичните им програми бъкат от по 7 и 8 часа в по-горните курсове. Кой може да е продуктивен толкова време от 8.00 до 15.00 часа? Материалът в учебниците е грешен и не е интересен, а и учителите се чудят как да го направят по-достъпен за децата.
Независимо от тази среда, децата пак учат и показват резултати. Колкото една нация е изградена от повече грамотни хора, толкова по-добре за нея и за държавата. Грамотният човек е знаещ, можещ, адаптивен, със самочувствие, достоен и пред себе си, и пред Родината си.
В навечерието сме на най-българския празник 24 май и отново ще звучи химна на Кирил и Методий „Върви, народе възродени" , а накъде вървим всеки може да отговори за себе си. Празникът ще мине, а проблемите ще останат.
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I