Почивните дни през лятото са прекрасно време, в което може да се посетят различни места, а хората да направят уикенда си приятен и разпускащ след тежката седмица. Има родопчани, които не предпочитат да ходят на море или пък нямат финансова възможност. Гopeщините пpaщат жителите на планината ĸpaй oтĸpитите бaceйни. Те са в Дeвин, Pyдoзeм и Злaтoгpaд, а в Смолян е закрит.
И тoвa лятo Дeвин тpaдициoннo ce пpeвpъща в най-желаната дестинация. Πpeз yиĸeндa xoтeлитe ca пoчти пълни, a ĸpaй бaceйнитe трудно се намират cвoбoдни меcта. Гpaдът e eдинcтвeният в oблacттa, ĸoйтo paзпoлaгa c гoлeми oтĸpити бaceйни. Входът е 8 лв. на човек, но пък цял ден си правиш плаж, коментират смолянчани. Около 60-70 лв. им излиза ако отидат семейство с едно дете. В тази сума освен входа за басейна е включен транспортът и храната.

Най-големият аквапарк в Южна България ще е в Девин

До дни в града на минералната вода ще отвори врати и един от най-модерните в Южна България аквапарк. Той  ще бъде и един от най-големите в южната част на страната. Аквапаркът ще разполага с няколко вида пързалки, както и всичко необходимо за забавления и релакс на гостите и жителите на общината, като ще има общо шест басейна, коментира кметът на Девин Красимир Даскалов.
СПА Комплекс Струилица се намира близо до Девин. Има 25-метров открит минерален басейн с лечебна вода, сауна, парна баня, джакузи, масажи, офроуд, билярд, тенис на маса, СПА процедури. Възможност за еко туризъм. 10 лв. е цената на човек, за да ползва басейна. Струилица също е предпочитано място от родопчани за уикенда.
За басейна до рудоземското село Пловдивци входът е 4 лв. на човек, но условията не са чак толкова добри, коментира смолянчанка, която е ходила със семейството си. В Смолян цената на закрития басейн за граждани е 5 лв., а за деца -2 лв. При закупуване на карта за 20 посещения, възрастните  плащат 70 лв., а децата – 20 лв. Общината не търси печалба от спортното съоръжение, събраните такси се използват за поддръжката на басейна. Напливът на желаещи да плуват е много голям, затова лятото е въведен график.

Площадки за спорт

Активно спортуващите ползват всеки ден след работа и в почивните дни спортните съоръжения в града. На стадиона в Смолян е пълно с хора, които бягат, играят футбол, други са на многофункционалната спортна площадка, където има игрище за тенис на корт, волейбол, две игрища за футбол и за баскетбол. Доскоро нямаше нито един тенис корт, а към днешна дата с подкрепа на общината и с частна инициатива са изградени четири съоръжения за тенис. Натовареността на обектите е много голяма. Децата също не скучаят през лятото, а активно спортуват.

Защо вече е опасно в горите?

Заради страха от мечките обаче хората все по-рядко ходят в красивата ни гора, която също е едно чудесно място за релакс и спасение от жегите и стреса. Мечките в Смолянско са на път да оставят региона без туристи през лятото. От година на година се наблюдава все по-голям спад на желаещите да бъдат сред прохладата на планината. Една от основните причини за отлива на туристи пък е именно страхът от среща с огромните зверове, коментират туроператори. И не само отливът е на туристи, но и на родопчани. Хижарите също се оплакват, че няма много желаещи да ползват хижите.
От мечки се страхува и президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), който е страстен любител на преходите в планината. Когато беше на празника на „Райково", той сподели, че се страхува от мечки, за да направи преход пеш от Перелик до село Гела. Желанието му обаче беше по-силно от страха и той в крайна сметка се реши да го направи.

Съборите

Много села имат празници през лятото и голяма част от хората ги посещават, което също си е един вид почивка. Сега чакат с нетърпение Гайдарското надсвирване в село Гела, което ще се проведе на 5 и 6 август. На тези празници си правят срещи и родовете затова всеки, който може прави всичко възможно да ги посети. Хората посещават и много параклиси, където се правят курбани на името на светията на параклиса. Но по пътя до тях хората се натъкват на мечи следи и единствено ги успокоява това, че се движат на големи групи и мечка едва ли ще ги нападне.    
Крепостта Калето до с.Кошница, Смилян и всички села по Ардинското корито също са предпочитана дестинация за почивка и туризъм.
Други използват почивните дни за селскостопанска работа по селата и твърдят, че също си почиват психически от стреса на трудното ежедневие.
На планина или на море, в отпуска или не, хората намират начини да използват максимално лятото, за да почиват. Варианти има много.
Николай МИХАЙЛОВ

   


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I