На добра реколта се радват тази година стопаните, отглеждащи култивирано мурсалски чай в Триград. Макар и сезонно, отглеждането на билката дава препитание на доста хора в родопското село. Въпреки, че е култивиран, чаят запазва лечебните си качества. Расте на над 1200 м надморска височина в условия , сходни с тези на естествените находища.
„Варовикова почва обича, да го грее слънцето, да има повече дни слънцегреене, чист въздух, валежи не много, не обича много влагата", разказва Ася Ушева, която отглежда със семейството си над 5 декара мурсалски чай. Самите те започнали от семената на няколко естествени туфи, които имали над къщата си. „Просто се радваме, когато е хубава реколтата, когато се роди хубав чай. Харесват го доста и тези, които разбират от качеството на чая, предпочитат нашия, защото съдържа всичките съставки, които са изследвани-22 елемента и микроелемента", разказва още Ася.
Мурсалският чай се слави като извор на дълголетие и е наричан още „родопската виагра". Брането в естествените му находища е забранено.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I