Експерти по растителна защита предлагат естествени регулатори за ограничаване разпространението на боров корояд в Родопите. Един от вариантите, който според тях може да допринесе за справяне с проблема са кълвачите. Те  могат да бъдат естествен регулатор за ограничаване на разпространението на боров корояд, който причинява съхнене на иглолистни насаждения, смятат от отдел „Растителна защита” при Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.
Защитената птица, както и насекомото Thanasimus formicarius като естествени врагове на корояда, са част от природната борба с вредителя, коментират експерти по растителна защита. Съхнещите петна в горите в Смолянско, причинени от нападения на корояд се увеличават обезпокоително, според предупреждения от Регионалната дирекция по горите. Короядът и неговите ларви са храна за кълвачите и бръмбара Thanasimus formicarius. Специалисти от „Растителна защита” са
установили наличие на хищните насекоми при изследване на зона с дървета-примамки за корояди. Залагането на ловни дървета и феромонови уловки е част от мерките за борба с вредителя, причиняващ съхнене в борови гори в Родопите.
Кълвъчът е защитен вид и се среща в горите в Родопите, а еколозите тепърва ще наблюдават дали птицата ще се насочи към богатата хранителна база в зоните с нападения от корояд. В РДГ- Смолян почти ежедневно се издават документи за съгласуване на процедурите по санитарна сеч в гори с нападение от корояд. Изсичането на изсъхналите дървета и тяхното незабавно отстраняване от горите остава основна мярка в борбата с вредителя.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Короядите се размножават изключително прогресивно- от един корояд произлизат над 40000 нови корояда годишно. За сравнение кълвачите имат по 2-3 пилета, които представляват интерес за много хищници. Феромоновите уловки са по- скоро с мониторингова цел за да се проследи развитието на вредителя. Що се отнася до ловните дървета, ъе едва ли биха имали ефект на недостъпни терени, както и при наличие на огромната хранителна база за короядите в боровите култури.

    ОтговорИзтриване
  2. А някой умник от ОДБХ помисли ли че с увеличаване популацията на кълвачи ще пострадат пчеларите. Пчелите са част от хранителната верига на кълвачите. Ще започнат масови атаки върху малкото останали пчелини. Проблема със съхнещата гора е че боровите насъждения неса характерен вид за България особенно за Родопите, където се наблюдава това явление. Природата има уникалната способност да възстановява характерното биоразнообразие което се намира в даден район, в случай че човешката намеса не е стигнал до краен предел. Следва горските да се вземат в ръце и да организират АДЕКВАТНО изсичането на изсъхналите борови насъждения, БЕЗ ДА УВРЕЖДАТ храстовидната растителност която е израснала между тях, за да не се допуснат активизирането на ерозионни процеси.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I