Днес се провежда най-мащабната доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно“.
За първи път денят на голямото почистване ще се състои през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци  след активния туристически сезон.
Всички акции в кампанията на бТВ са обезпечени с чували и ръкавици, както и с извозване на отпадъците (вижте списъка долу).
Малки инициативни групи – семейства, компании от приятели или задружни съседи, които се самоорганизират да чистят в кварталната градинка или друга неголяма,  е нужно да се снабдят  с чували и ръкавици и да се уверят, че събраните отпадъци са бъдат оставени в близост до контейнери и кофи за смет, за да се ускори извозването им през следващите 2 дни.
За първи път тази година денят на голямото почистване бележи не финала, а началото на инициативата „Да изчистим България заедно“. След 16 септември кампанията ще продължи с амбициозната цел да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.
Боклуците, които са изхвърлени разделно, не са отпадък, а ресурс.
В края на годината участниците в различни категории ще се борят за титлата „Чиста игра”. Всяко изчистено и маркирано на картата място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на картата на кампанията, която елиминира боклука по интересен и различен начин след деня на голямото почистване,  също носи актив на състезателите. Основна цел е да се отбележат най-много зелени точки на картата на кампанията.
Категориите, в които ще се състезават участниците са: индивидуален участник, детска градина, училище, компания/организация, област.
Област Смолян
общ. Девин, Екопътеката  Струилица - Калето -Лъката
общ. Девин, Природната забележителност Слона, места за одтих
общ. Девин, Пътеката до параклис "Св.Дух"
общ. Девин, Пътят до "Червен камък" и около беседката 
общ. Смолян, Разклонът за село Габрица
Архитектурен обект "Калето", село Кошница
Архитектурен обект "Могилата", град Смолян
Архитектурен обект "Калето", село Кошница
Архитектурен обект "Могилата", град Смолян
Защитена местност "Падала", село Могилица
Защитена местност "Рожем"
Защитена местност "Сосковченски дол" - Екопътека "Каньона на водопадите"
Защитена местност -паметник на връх Средногорец, село Полковник Серафимово
Землище на село Баните, общ.Баните
Землище на село Стойките, по пътя село Стойките- село Гращица
Местността Кандуровски завой
Местността Гледката
Местността Равно бърце
Местността Света Неделя
Местността Студената вода
Природен резерват "Амзово"
Природна зона "Невястата"
Природна зона "Смолянски езера"
Чешма "Пирийца"
Язовир Златоград
курорт Пампорово, акция на Виктория Груп


24smolian
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I