71 родопчани са попадали в графата „безследно изчезнали” в рамките на последните 10 години. Всички те са били обявени за общодържавно издирване по молба на близките им. За радост, почти всички хора са открити без… четирима души. Това сочат данните на Областната дирекция на МВР в Смолян.
Средно по 7 лица на година са били обявявани за изчезнали от 2007-ма год. насам. Търсенето в повечето случаи се увенчава с успех.
Не така обаче се случва през 2012 година. Тогава изчезват 10 лица. Открити са 8, а двама все още се издирват. От общо 15 издирвани през тази и миналата година, 13 жители на региона вече са при близките си. Двама родопчани все още са в неизвестност, а дирите им се губят в чужбина.
„Всички тези лица са били издирвани по молба на роднините им. За съжаление все още четирима се водят „безследно изчезнали”, като двама жители на региона са пребивавали за последно в страни от Западна Европа, където са работели”, посочиха за „Родопи voice” от Областната дирекция на МВР.
Стотици пък са обявените лица за издирване в регионите на Кърджали и Смолян. „Цифрите се променят всеки ден. Става въпрос за обявени за общодържавно търсене лица в хода на досъдебни производства като обвиняеми или свидетели”, коментират криминалисти.
Може би някъде в „студените досиета” фигурира и името на изчезнал човек отпреди две десетилетия, чийто скелет бе открит в хотел в Смолян.
Припомняме, че на зловещата находка попаднаха на 30 август работници при ремонт на сградата. Останките били в една от шахтите за аспирация. Човешкият скелет е на жена, която била убита в периода между 1990 и 1995 година, гласи една от работните версии на разследващите. Скелетът е на поне две десетилетия - това сочи първоначалното мнение на експерти. Никой обаче не може да се ангажира на този етап с точна датировка кога е настъпила смъртта на човека. Все още не са готови и експертизите, които със сигурност да установят пола.
Според неофициална информация, проверява се дали през зимните месеци в зората на демокрацията е имало оперативна информация за изчезнала жена.
Възможно е трупът да е на руска или украинска проститутка, каквито в онези години имало много в курорта Пампорово. Официално младите жени работели като танцьорки и стриптизьорки.
Анализирайки намерените части от дрехи и вида на скелета – големината на костите, разследващите стигнали до извода, че е на лице от женски пол. Намерени са и два дамски ботуша. Със сигурност обаче полът може да бъде определен единствено от експертизите.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I