Паметна плоча на алпиниста Христо Проданов бе открита в поделението в Смолян, като инициативата е част от празничната програма на 101 – ви Алпийски батальон в родопския град. Плочата с образа на първия българин, покорил Еверест бе открита от приятелят на Христо-Петър Даскалов, с когото е направил първите стъпки в алпинизма и зам.-областният управител Владимир Гърбелов. Именно в Смолянското поделение, Христо Проданов е отбил своята военна служба. По този повод във военния музей е направен и специален кът с фотоси и документи, които разказват за престоя на алпиниста в поделението. „Аз бях чувал, но не бяхме се задълбочавали в историята, но когато вече имахме и документ от централния военен архив, който потвърждаваше категорично с дати служенето на Христо в тогавашното поделение с номерация 60020 Смолян, прегърнахме идеята и започнахме от около шест месеца да готвим това събитие", коментира подп. Димитър Кацаров, командир на 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Подп. Кацаров сподели още, че те са успели да намерят почти всичко налично от Карлово и Смолян, като снимков материал. „На снимките се вижда Христо Проданов. Направихме една експозиция, където се вижда, че той е участвал във всички алпийски ски подготовки на полка, идентифицираме абсолютно реални места, където са се водили подготовки, „Торлука","Зъбчето", Пампорово. Разполагаме с такива около 20 негови снимки, което е изключително добро постижение, защото се върнахме 55 години назад да търсим исторически факти и успяхме да ги намерим", добави подп. Кацаров. На откриването присъстваха членове на местния Алпийски клуб, откъдето се е зародила идеята за създаването на паметната плоча, военни, общественици, както и доц. Сандю Бешев, който е написал няколко книги за Христо Проданов.
Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Той е първият българин, стъпил на Осемхилядник – Лхотце (8516 м, през 1981 г.) и първият българин изкачил връх Еверест – през 1984 г., когато загива спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Христо успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I