Интерес към уникалното двугласно пеене в Неделино прояви още едно висше учебно заведение. Студенти от университета във Велико Търново посетиха Неделино и се срещнаха с изпълнители на двугласа, чрез които успяха да се докоснат до магията на двугласното пеене, уникално за цялата страна. Студентите са любители на фолклора, хора на изкуството като цяло, развиващи се в различни професионални направления. Техен ръководител беше - гл. ас. д-р Ана Борисова, преподавател по Фолклорна музика в катедра „Музика" при Педагогическия факултет на В.Търновския университет и същевременно ръководител на хор „Лазара" към университета. Два дни студентите „попиваха" извивките на нашите „наръчки" и се опитваха да преборят професионалното си академично ниво, за да пречупят диалекта в песенното ни богатство и да запеят песните ни. Програмата протече в няколко етапа: обучение по неделински двуглас – В НЧ „Светлина-1938" – Снежана Кисьова, Деница Гочева, Илияна Дуганова и Елка Дуганова пееха заедно със студентите, разясняваха диалектните думи и обобщаваха различните техники в двугласното пеене. От своя страна студентите правиха разлика между автентичното и обработено пеене във фолклора днес. Кметът на община Неделино – Боян Кехайов, посрещна гостите с традиционен неделински обяд, на който заедно с гл. ас. д-р Ана Борисова си обещаха това да не е единствената им среща, предвид и договора за сътрудничество между община Неделино и В.Търновския университет, сключен през септември с ректора на университета – проф. Христо Бонджолов. Гостоприемният домакин винаги е подкрепял идеята двугласното пеене в Неделино да се запази за идните поколения и следва принципите си в тази насока, двугласът да достигне академично ниво. Доказателство за неговите старания в този културен аспект се потвърждават именно с големия интерес от професионалисти като Пловдивския университет, а вече и Търновския. Кметът подари на гл. ас. д-р Ана Борисова сбирки на неделински песни, книги за Неделино, както и дискове на неделински двуглас.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I