„Бяхме предупредени и подготвени, че ни очакват проливни дъждове. Затова ни помага и опита от минали бедствия. В събота, в 18 часа минахме по протежението на реката. Видяхме, че водата е на критично ниво и взехме решение да обявим бедствието в 19 часа". Това обясни днес пред медиите кметът на Смолян Николай Мелемов.
Припомняме, че бедственото положение бе отменено на територията на община Смолян с изключение на селата Мугла, Горово, Киселчово, Горна Арда, Стикъл и кметствата Арда, Могилица,  Смилян, Петково  и съставните към тях населени места. 
Благодарение на бързите действия в събота не е допуснато преливане на реката в града. На две места са били изградени диги, както и в Арда и Смилян. Кметът посочи, че трябва да се продължи стената на реката до стадиона в „Райково", която е била изградена при предишно бедствие. Там е имало опасност от преливане, затова са били изградени диги.
Работи са разчистването на пътя за село Мугла. Самият път е компрометиран на много места и се очакват още свлачищни процеси. „Ще търсим начини за финансиране, защото пътят трябва да е здрав, а не просто асфалтиран. Догодина ЮЦДП ще възложи ремонт на пътя от Мугла за Тешел, което е една алтернатива", коментира Мелемов.
Десет метра от другия компрометиран път за Горово го няма вследствие проливните дъждове и свлачищните процеси.
„Поддържаме постоянна връзка със селата. Няма бедстващи хора, без ток и вода, храна и лекарства. Каквото се наложи ще бъде доставено. Започваме да отстраняваме щетите и там, но процесът няма да е бърз", обяви кметът.  В Киселчово по пътя могат да преминават само  високопроходими машини. 
Според кмета, е рано още да се говори за стойността на щетите от поредното бедствие. Той изказа благодарност към доброволците,  пожарната служба  и ОД на МВР за доброто взаимодействие и синхрон при овладяване на бедствието. 



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I