В 13 жилища и в 4 детски градини са замерени завишени нива на радиоактивния газ радон. Това става ясно от доклад, публикуван на електронната страница на Регионалната здравна инспекция в Смолян. Превишения на референтната стойност от 300  Bq /m3се наблюдава в 13 жилища, като по-значителни и заслужаващи внимание са 5 от тях, се сочи в доклада, изготвен от инж. Хаджигенчев. От извършения скрининг и получените данни се установява, че и в 4 детски градини в областта, във  всички помещения, са отчетени стойности на концентрацията на Радон, превишаващи референтната стойност от 300 Bp/m3, посочена в Наредбата за основните норми за радиационна защита.
 „Резултатите може да определим като относително успокоителни. Имайки предвид, че голяма част от уранодобива в България години наред се е осъществявал в Смолянска област и че повечето бивши галерии и  хвостохранилища в региона са с нарушено запечатване, очаквахме по-високи стойности", се казва още в доклада.
Според данните, в момента се провежда определяне на сезонните корекционни коефициенти на концентрацията на Радон в сградите, чрез поставяне на 30 детектора през различните сезони. Тече и дискусия за националeн законодателен акт за проектиране на защита на сгради от Радон, който да се базира на Радоновата карта на България.
Относно детските градини, са били извършени ремонти, но въпреки това, резултатите отново били над нормата.
„Информирахме Главния държавен здравен инспектор за положението. По негово указание ще организираме повторни срещи с ръководителите и собствениците на съответните детски заведения", се казва още в доклада.
От него става ясно още, че през месец януари 2015 г. в десетте общини на областта са били поставени 213 детектора в 62 детски градини –100% покритие. След изтичане на определеното време, детекторите били събрани и обработени в НЦРРЗ. В края на май 2015 г. били поставени 100 основни и 11 дублиращи детектори за Радон в жилищни сгради на доброволни участници от областта.
Радонът е естествен радиоактивен газ без мирис и вкус. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и така прониква в жилищата. От гледна точка на радиационната защита, радонът е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници-около 55%.
От публикувания доклад обаче не става ясно кои са жилищата и детските градини. Потърсихме информация и от пресцентъра на Здравната инспекция, но от там ни посъветваха да си зададем писмено въпросите и евентуално другата седмица да ни дадат отговор.
Mесец януари е обявен от Световната здравна организация (СЗО) за месец на радона. От 2013 г. в Република България работи Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението в Република България. Това е програма, която предвижда съгласувани действия от страната на седем министерства в страната с цел обединяване на усилията на всички българи за разрешаването на този общонационален, социален и медицински проблем.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I