Мъртви риби имало и в Арда край Горно Прахово, замърсяване не е отчетено

Първите анализи на водите на река Върбица при Златоград са в норма, обявиха от Екоинспекцията в Смолян. Експерти от РИОСВ, Басейновата дирекция, Регионалната лаборатория и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършили проверки на сигналите за мъртва риба в реката.
„Установени са мъртви екземпляри от вида мряна в участъци от реките Голяма и Върбица. И в двата водни обекта са забелязани да плуват кефали. Установено е, че река Голяма е с непроменен цвят, а утаечното езеро на хвостохранилище „Ерма река" е бистро. Взети са проби от 4 пункта за повърхностни води. На място са измерени стойностите на активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород и наситеност на кислород. Резултатите от всички проби са в норма. Допълнително в лабораторни условия ще бъдат анализирани и следните показатели – калциево-карбонатна твърдост, желязо разтворено, манган, цинк, мед, кадмий, олово, никел, цианиди свободни. Те ще бъдат оповестени след извършване на анализите", посочиха от Екоинспекцията.
Последната проверка на хвостохранилище „Ерма река" е направена от РИОСВ – Смолян преди 4 дни. Взети са водни проби за анализ. Резултатите са значително под нормите по показатели желязо общо, неразтворени вещества, ХПК, хром – шествалентен.
През изминалата седмица, експерти от РИОСВ – Смолян, Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория са проверили сигнал за мъртва риба в участък от река Арда, в района на село Горно Прахово. Тогава са установени единични мъртви екземпляри от вида мряна. При анализа на взетите водни проби не е установено замърсяване на река Арда.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I