Двама възрастни мъже сложиха край на живота си само в рамките на дни в Родопите.
64-годишен се обеси в апартамента си в Смолян. Същото стори и 62-годишен в родопско село. Пенсионерът използвал момента докато съпругата му е в съседно село, за да гледа внучето. Заключил се в семейната спалня и поставил въжето на врата си. Няколко пъти преди това е правил опити. Последният се оказва успешен.
Преди седмици младо момиче в Кърджали се хвърли от балкона…

1500 души годишно се самоубиват в страната ни

„Суицидното поведение е един от параметрите, с който се оценява нивото на психичното здраве и социалното благополучие на всяко общество. В България самоубийствата представляват един от проблемите с непрекъснато нарастваща обществена значимост. На фона на влошаващата се здравно-демографска ситуация в страната, изпъква преднамерената загуба на човешки потенциал – всеки ден поради самоубийство у нас загиват 3-4 души или около 1500 души годишно. Това поставя суицидната смъртност на първо място в структурата на смъртността, дължаща се на т.нар. "външни причини", т.е. сред леталните случаи, недължащи се на заболявания. Данните от официалната статистика в България показват, че смъртността поради самоубийства възлиза на 16-18 на 100 хил. души през последните години. Данните на Световната здравна организация пък сочат, че по суицидна смъртност България заема 14 място сред мъжете и 10 място сред жените в света", се казва в анализите на здравни експерти.

Най-опасният сезон в Родопите е пролетта

Планината се отърсва от зимата. Топлите лъчи на слънцето проправят пътя си, галейки ниви, баири, селски дворове и кооперациите в градовете. Природата възкръсва в ново начало, а душевните трепети не се оказват в синхрон с нея.
„Пролетта е сезонът, в който се отчита най-голям брой на самоубийствата в Родопите. Почувстваната умора вероятно влияе предразполагащо към депресивните състояния. Не можем да говорим за някакъв бум, но случаите са далеч повече в сравнение с други периоди от годината. Погрешно е да се смята, че суицидното поведение е приоритет единствено за хора с психически заболявания. Напротив. В голям процент се касае за напълно здрави хора. Някои от тях дори са много силни личности, които обаче се пречупват при голям неуспех или низ от несполуки. Други не издържат на напрежението и стресовите фактори в ежедневието си", разкриват здравни експерти.
Не може да не ни направи впечатление обаче зачестяващите случаи на хора в Родопите, които вземат това фатално и последно решение в живота си.

„Не виждам смисъл в нищо…"

Чувства на тъга, на самота, на безпомощност, на безнадеждност, на ниска самооценка, на вина и депресия… могат до доведат до тревожните послания „Иска ми се да съм умрял/а", "Не мога да направя нищо", "Не мога повече", "Аз съм неудачник и бреме за другите", "Другите ще са по-щастливи без мен". И в никакъв случай те не бива да бъдат подминавани.
„Когато това малко нещо покълне в теб, то започва да човърка. Първо не му обръщаш внимание, отпъждаш го някъде дълбоко. То обаче успява да порасне в необходимия момент. Една мисъл идва с него и започва да тревожи съзнанието. При всеки труден момент тя е първа. „Защо, какъв е смисълът да се продължава, нищо не става, безполезно е, нищо няма смисъл, спри, тръгвай си". И така това дълбае с корените си като плевел в сърцето. Трудно е да го споделиш, не знаеш как. Не намираш думи, чувстваш се сам в тази безпътица и в крайна сметка идва моментът, в който този бурен контролира съзнанието ти и те тласка към най-глупавото решение. Към този грях, заклеймен от всички религии. Човек веднага трябва да потърси помощ. Да говори, да се среща повече с приятели, роднини, да намери упование, лечение, пестицид за плевела. Само това е начинът да успее да се справи и се отдръпне от бездната, над която върви и всеки малко по-силен порив на вятъра може да го прати в нея", разказва родопчанин, успял да се справи с подобно депресивно състояние. Убеден е, че всеки може да го стори, стига да открие тази спасителна сламка.

Има нещо в тази планина…

Туристи от Словакия изправиха косите на цяло родопско село. Двама братя са открити мъртви в гориста местност над чепеларското село Загражден. Младите мъже лагерували на палатки от около месец. До селото слизали само, за да напазаруват-обикновено малко храна и много алкохол. На телата им се натъква местен овчар. Разследването шокира-двамата са се обесили в обща примка. Намерени до тях са празни бутилки, личните им документи и тефтерче със записки. Повече от година телата остават в моргата докато текат разпознавателните процедури и ДНК експертизи. Никой не търси телата, дори и уведомените им роднини в Словакия.
„Много хора слагат край на живота си. Особено през последните години. Не знам дали се записват някъде случаите, но наистина са доста. Хората са отчаяни. Употребяват много алкохол. То и това сигурно им влияе. Нещо май има в тази красива планина. Нещо тегне ли, де да знам. Не виждат хората хубавото, а някакви мрачни мисли ги обземат изглежда. Проблеми много, то къде ли няма? Все дертове, кахъри. Във всяко семейство има тежки моменти, недоимък, но то винаги си е било така. Къде повече, къде по-малко. Но сега отчаянието явно е повече и който не е избягал тегли, посвоему. Лошо, щом се оставяме така да ни газят дертовете", споделя собственик на малък хранителен магазин в родопско село. В хоремага всяка вечер има хора за разпивка. Той е и местният психиатър-поема грижите на всички, знае тегобите на всеки и гледа да помага, поне с по една добра дума.

45% от самоубийците са пенсионери, 25% до 19 години

25% от опитите за самоубийства са извършени от младежи на възраст 15-19 години, показват анализите на възрастовата структура. Около половината от лицата, отнели живота си чрез самоубийство, са били пенсионери – 45%. При 8% от извършилите опит за самоубийство е установено наличието на тежко соматично заболяване, а при 22% е установено тежко психично заболяване. При 22% от направилите опит да отнемат живота си е установена злоупотреба с алкохол, наркотични вещества или медикаменти.
Психологичните, социални и финансови последици от самоубийствата върху семейството и общността са неизмерими.
„Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една-единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални и фактори на средата. Трудно е да се обясни, защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени. Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза", твърдят в анализите си здравни организации.
Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест, страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване. Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят, категорични са експерти.
Съветът е: Истинската превенция на суицидното поведение започва с готовността да се разговаря за чувствата, мислите и натоварванията…
На снимката:
-Една от последните снимки на самоубилите се братя в Родопите

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I