Сигнали за незаконно действаща бензиностанция в Доспат и за умряла риба в едноименният язовир са проверявали служители на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян.
Първият сигнал е бил получен от Община Доспат, като той бил за действаща незаконна мобилна бензиностанция в града. При извършена проверката на място, екоинспекторите констатират, че в посочения имот собственост на „Доспатлес" АД е разположена модулна станция за светли горива, състояща се от една колонка за зареждане на дизелово гориво и един двустенен резервоар за съхранение на дизелово гориво с вместимост 10 м3. На обекта имало изградена дъждовна канализация, която преминава през модулен кало-маслоуловител за пречистване на замърсени атмосферни води преди оттичането им от площадката.
„Не бяха констатирани замърсявания в обсега на бензиностанцията, както и на съседни имоти. Бяха представени протоколи от изпитване на съда за съхранение на гориво, както и „Становище за съответствие правилата и нормите за пожаробезопасност" издадено от началник на РСПБЗН - Доспат. Считаме, че сигналът е неоснователен, тъй като при проверката не се констатираха несъответствия на екологичното законодателство и поднормативните актове", се сочи в доклада от проверката на РИОСВ – Смолян.
Служители на екоинспекцията съвместно с представители на Община Доспат и Язовирен район „Родопи"- Доспат, извършили и проверка по подаден сигнал за наличие на мъртва риба във водите на язовир „Доспат", в близост до язовирната стена в средата на март.
„При извършения оглед покрай стената и по бреговата ивица под Рибовъдно стопанство „Салвелинус" ЕООД не е установено наличие на мъртва риба. Предвид големия приток към язовира на 14.03.2018г., както наличието на садки за отглеждане на пъстърва, е възможно вследствие на завихряне на водоносните слоеве да има отнесени отделни екземпляри от съоръженията", се казва още в доклада от проверката.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I